İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Mumi vadisinin büyülü dünyasına yolculuk…

Mumi vadisinin büyülü dünyasına yolculuk…

Umut ÖZCAN

Finlandiyalı karikatürist yazar Tove Jansson’ın çocukluğunu geçirdiği Finlanda Adaları ile Körfezi’nin düşsel ikliminden ilham alan ve Mumi ailesinin doğayla iç içe geçen eğlenceli yaşamlarını anlatan çizgi seriden Kuyruklu Yıldız Geliyor ve Büyücünün Şapkası yayımlandı.

Finlandiyalı yazar-çizer Tove Jansson, iki dünya savaşının tanıklığını yapmış, sanatçı aileden gelen biri olarak doğal ve ekolojik dengenin korunmasından yana olan savaş karşıtı tavrını; çocuklar için yazmayı ve onlar için resimlemeyi seçerek gösterir. Tüm yaşamını geçirdiği Finlandiya’nın, doğal güzelliklerini düşleyerek yarattığı ve adlarını yaşadıkları vadiye veren ‘Mumi’ ailesinin maceralarını anlatan çizgi serisinde, Finlandiya Körfezi’nden esinlenir.

Çocuklara yönelik fantastik bir çizgi roman serisi olan ‘Mumi’ kitaplarını, 1945 sonunda, kendisini depresyona sokan II. Dünya Savaşı yıllarında yaşanan tahribatı ve politikacıları en insani yoldan protesto etmek için hazırlar. Jansson’ın, İsveççe kaleme aldığı sekiz kitaplık ‘Mumi’ serisinin ikinci kitabı olan Kuyruklu Yıldız Geliyor ile üçüncü kitap, Büyücünün Şapkası ilk kez Türkçe’de, Ayrıntı Yayınları’nın Dinozor Çocuk serisinden yayımlandı.

Mumi Anne ile Mumi Baba’nın, oğlu Mumiş ile Snif ’den oluşan Mavi Mumiş Evi sakinlerine; Baba Mumi’nin yanlışlıkla evlerini yıktıkları Misk Faresi’nin katılmasıyla, Mumi ailesi kalabalıklaşır. Mumi Anne’nin katılmadığı ve ormanda konakladıkları bir gezi esnasında bir kuyruklu yıldızın ormana çarpacağını öğrenmeleriyle ise macera başlar. Mumi Baba, Mumiş ve Misk Faresi’nin kuyruklu yıldızla ilgili endişeleri bir süre sonra yerini evrenin bilinmeyen gizemiyle birleşen hayal gücünün sınırsız heyecanlarına bırakır.

Orman gezisi, ‘kuyruk yıldız çarparsa’ spekülasyonlarıyla devam ederken, gruba, yolda karşılaştıkları Hemul, Snork, Mumrik ve Snorki de eklenir. Kuyruklu yıldız ormana çarpıp kızıl meteorlarını saçarken, Mumi ailesi ve dostları dostluğun, paylaşmanın ve heyecanın tadına doyasıya varırlar. Tüm bu korkulu bekleyiş sürecinde ise, Mumi Anne’nin benzersiz yemeklerini tadan Mumi vadisi sakinleri nihayet, bu doğal felaketin insanlığa öğreteceği yegane şeyin insanları birarada tutacak sevgiyi yaratma gücü olduğunu gösterirler okurlara.

ŞAPKANIN SIRRI
İlk bakışta, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın, Halley Kuyruklu Yıldızı’nın dünyaya çarpacağı söylentisiyle, İstanbul’un kenar mahallelerinde yaşanan paniği ve insanların batıl inançlara olan bağlılığının yarattığı cehaleti, Batılılaşma sürecinin parodisini yaparak hicvettiği Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç adlı klasik romanını hatırlatıyor Kuyruklu Yıldız Geliyor.

Ancak, Gürpınar’ın, yetişkinler dünyasının kadın-erkek eşitliği sorunlarını ele alan romanının aksine Kuyruklu Yıldız Geliyor; çocuk masumiyetinin ve hayal gücünün, savaşlarla yok olan bir dünyada, yemyeşil bir bitki örtüsü, denizler ve türlü çeşitlilikteki hayvan türleriyle birlikte nasıl alternatif ve gerçek bir dünya yaratılabileceği sorusunu her yaştan okuruna soruyor.

Mumi vadisi sakinlerinin yaşamları, serinin üçüncü kitabı Büyücünün Şapkası’nda da vadinin kadim dostları Garko, Hoflan ile Hiflan, Hatifnatlar ve Yavru Kedi’yle devam ediyor. Kış uykusundan bahara uyanan ‘Mumi’lerin ormanda buldukları sihirli şapkayla birlikte bir dizi tuhaf olayın gerçekleşmesi kahramanlarımızı endişelendirir. Yumurta kabuklarından bulut, balıklardan kuş ve karıncalardan canavar yaratan şapkanın sahibi büyücünün aydan dönmesini bekleyen ‘Mumili’ler, evleri şapka yüzünden tropik bir ormana çevrildiğinden Tarzancılık oynamaya başlarlar. Bu oyun onlara macera olurken, yazar Jansson yine çocukları; küresel dünyanın kadim sorunlarına karşı uyarmaya niyetlidir. Bugün de, kocaman bir cengeli andıran dünyanın, en yaygın dili olan İngilizce’nin, yerel dillere olan üstünlüğüne ironik bir göndermedir Mumiş ile Sniff arasında geçen kısa konuşma: ‘Tarzan eat now!’ dedi Mumiş. ‘Bu ne diyor yav?’ diye sordu Snif. ‘Tarzan yemek istiyormuş. Bu İngilizce. Ormanda büyüyen herkes bu dili konuşur, dedi Snorki.’ ”

Ay’da, Kral Yakutu arayan büyücünün tüm vadiye izlettiği kızıl yakut şölenini izleyen ‘Mumiler’, eğlenceli bir kutlama gecesiyle Kral Yakutu’nun ikizi Kraliçe Yakutu’nu bulurlar.

Büyücünün tüm Mumi vadisi sakinlerinin dileklerini gerçekleştirdiği şölen, havai fişek gösterileri ve Mumi Baba’nın anılarını okumasıyla sona erer. Yeryüzündeki en büyük sihrin tabiatın keşfedilmemiş güzellikleri olduğunu insani erdemlerin değerini hatırlatarak anlatıyor Tove Jansson inanılmaz Mumi ailesi ve dostlarıyla…

Tove Jansson
Kuyruklu Yıldız Geliyor
Çeviren: Yıldız Samer
Ayrıntı Yayınları / 160 sayfa
Show More