İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Peki Poe dirilirse ne olacak?

Peki Poe dirilirse ne olacak?

Tuğba ERİŞ

Paranormal kötülüğün peşindeki iki kardeşin serüvenlerini anlatan Supernatural dizisinden yola çıkılarak yazılan Bir Daha Asla, iki kardeşin keyifli diyalogları, 1960-70’lerin müzikleri ve Poe hikâyelerine yaptığı göndermeleriyle diziyi hiç izlememiş olanlara da hitap ediyor.

Roman, öykü ve çizgi romanlardan uyarlanan filmlere, dizilere alışığız. Öncelikle kitaplarının okunması salık verilse de, usta yönetmenlerin elinden çıkan kimi uyarlama filmler başlı başına bir yapıt olmayı başarıyor. Sözgelimi çocukken ödev olarak verilenlerden bağımsız, tamamen özgür ve hür irademle okuduğum ve bayıldığım Lewis Carroll’ın Alice Harikalar Diyarında’sı ya da Rudyard Kipling’in Orman Çocuğu’nu beyazperdede izlemek de ayrı keyifti.

Peki ya filmlerden, dizilerden yola çıkılarak yazılan kitaplar? Sözgelimi 1960’ların gözde dizileri Star Trek ve Doctor Who ya da 2000’lerin Buffy The Vampire Slayer ve Andromeda’sı yalnızca beyaz ekranı değil kitapçı raflarını da fethetti. Bu furyanın son halkası ise 2005 yılından beri beş sezondur devam eden, paranormal kötülüğün peşindeki iki kardeşin serüvenlerini konu edinen Supernatural adlı dizi. Keith R. A. Decandido’nun, anneleri esrarengiz ve şeytani bir güç tarafından yirmi iki yıl önce öldürülen ve babalarından doğaüstü güçlerle nasıl baş edileceğini öğrenen Dean ve Sam Winchester kardeşlerin hikâyesini anlatan
diziden yola çıkarak yazdığı Supernatural – Bir Daha Asla Türkçe yayımlandı.

Kredi kartı dolandırıcılığıyla ve Dean’in bilardo veya kâğıt oynayarak kazandığı paralarla geçinen iki kardeş, Dean’in gözü gibi baktığı ve kitabın âdeta üçüncü başat karakteri 1967 model siyah Chevrolet Impala’yla durmadan yolculuk edip motel odalarında konaklayarak doğaüstü yaratıklarla mücadele ediyor.

Dizinin ikinci sezonunun ‘Kavşak Hüznü’ ve ‘Croatoan’ bölümlerinin arasında geçen Bir Daha Asla, Sam ve Dean’in New York’ta çözmeye çalıştıkları iki olaya odaklanıyor.

Bilgisayar aracılığıyla iblislerinizini süren arkadaşları Ash’in ricasıyla, New York’ta üç katlı kolonyal bir evde oturan ve 60’ların, 70’lerin rock şarkılarını yeniden yorumlayan Scottso adlı bir grupta çalan Manfred Afiri’nin evine dadanan bir hayaletin peşine düşüyorlar. Günde en az elli cinayetin işlendiği New York’a gelince, tam da yine bu nedenle, başkalarının dikkatini çekmeyen iki cinayetin daha izini sürmeye başlıyorlar.

Bronx’taki bir evin bodrumunda, üstüne tuğla örülmüş olarak bulunan Marc Reyes ile sokak ortasında bir orangutan tarafından öldürülen üniversite öğrencileri John Soeder ile Kevin Bayer cinayetlerinin, korku türünü yaratan ABD’li şair ve öykü yazarı Edgar Allan Poe’nun tüyler ürpetici öykülerinden esinlendiğini anlıyorlar. Sanki birisi Edgar Allan Poe’yu diriltmeye çalışıyor; bodrumda üstüne tuğla örülen adamla Amontillado Fıçısı öyküsünü, orangutanla ise Morgue Sokağı Cinayeti öyküsünü yeniden canlandırıyor. Bir diriltme ritüeliyle karşı karşıya olduklarını düşünen iki kardeşin, bunun on dokuzuncu yüzyılda Percival Samuels adında bir dolandırıcının insanları kazıklamak için uydurduğu sahte bir ritüel olduğunu anlamaları uzun sürmüyor. Sahte ritüelin ayrıntılarının yer aldığı, babaları tarafından yazılmış, doğaüstü güçlerle nasıl baş edileceğine dair tüyoların bulunduğu defter yardımıyla üçüncü cinayetin ne zaman ve nerede işleneceğini öğreniyorlar. Bronx karakolundan, aynı zamanda bir avcı olan Dedektif Marina McBain’in de yardımıyla, bu sahte ritüeli uygulayıp Poe’yu diriltmeye
çalışan katili, Poe’nun en ünlü şiirlerinden Çanlar’ı canlandırmaya çalıştığı sırada alt ediyorlar. Manfred Afiri’nin konser geceleri ortaya çıkan ve “Sev beni” cümlesini tekrarlayarak etrafı kırıp döken ruhun sırrını da çözdükten sonra Impala’ya atlayıp Büyük Kanyon’daki esrarengiz ölümleri çözmek için yola koyuluyorlar.

Dizilerden uyarlama kitapların en temel handikabı, diziyi hiç izlememiş olanlara da hitap edip etmediğidir belki de. Keith R. A. Decandido, Winchester kardeşlerin geçmiş deneyimlerine de göndermede bulunarak bunu kolaylıkla aşıyor. Korku türünün en ünlü yazarlarından Poe’yu da hikâyeye eklemleyerek Supernatural hayranlarına olduğu kadar, diziyle haşır neşir olmamışlar için de keyifli ve heyacanlı bir okuma sunuyor. Farklı yazarlar tarafından kotarılmış yeni Supernatural hikâyeleri ise (Cadı Kanyonu yakında yine Artemis Yayınları tarafından yayımlanacak) Türkçeye çevrilmeyi bekliyor.

Supernatural – Bir Daha Asla
Keith R. A. Decandido
Çeviren: Zeynep H. Ateş
Artemis Yayınları / 295 sayfa
Show More