İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu fısıltı nereden geliyor?

Bu fısıltı nereden geliyor?

Melisa Ceren HASMADEN

Alman yazar Maja von Vogel, Yatılı Okul Fısıltıları adlı dizide, okul müdürü annesiyle Ebersbach Yatılı Okulu’na gitmek zorunda kalan Mia’nın kendini iktidar mücadeleleri, okul baloları ve aşk çekişmeleri arasında bulmasını anlatırken bir ergenin büyüme sürecini de gözler önüne seriyor.

Sevimsiz formalara, bitmek bilmeyen ders saatlerine, çekilmez kurallarına rağmen okul yılları yaşamlarımızda hasretle andığımız bir dönemdir. Anılar, aradan geçen yıllardan süzüldüğünde geriye yüzümüzde bir gülümseme kalır. Dostluklar, arkadaşlara yapılan şakalar, hınzırca ihlal edilen okul kuralları, öğretmenlere isyan ve kırılan dersler… Hayallerimizin Don Kişot’u olduğumuz günlerdir ve her gün yeni bir serüven demektir.

Ben gündüz eğitimi yapan klasik bir okulda okudum. Başka bir şehirde ya da semtimizin uzağında yatılı okula giden birkaç arkadaşım vardı. Onlara nasıl imrendiğimi hatırlıyorum. Ebeveynlerden uzak geçirilen koca bir hafta, geceleri gizli yatakhane eğlenceleri, en katı kurallara karşı edinilen küçük zafer hikâyeleri…

HABABAM SINIFI
Yatılı okul denilince, kuşak farkı olmaksızın, hepimizin aklına gelen ilk roman Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı’dır. Çoğumuz serinin kitaplarından en azında bir tanesini ortaokul ya da lise yıllarında okuduk. Kitabın sinema uyarlamasını yaşı tutanlar beyazperdede, tutmayanlar ise televizyonda izlemişlerdir. Roman, pek
çok gencin imgeleminde yatılı okulu kâbuslar evinden büyük bir serüvene dönüştürmüş bir başyapıttır. 1957’de yayımlanan roman, yarım yüzyılı aşkın bir süredir güncelliğini yitirmeden okunuyor, izleniyor, eğlendiriyor.

Bir yatılı okula kaydolduysanız, bavullarınızı hazırlarken yanınızda götürmek istemeyeceğiniz tek şey annenizdir. Maja Von Vogel’in kaleme aldığı Yatılı Okul Fısıltıları serisinin başkarakteri Mia, ne yazık ki bu serüvene ‘okul müdürünün kızı’ olarak başlamak zorunda kaldı. Yatılı Okul Fısıltıları dört kitaplık bir seri. Sırasıyla; Kızlar Çıldırmış Olmalı, Pembe Yalanlar, Yalnız Kalpler Kulübü ve Aşk Delisi.

İŞLER DEĞİŞİYOR
Hikâye şöyle: Sıradışı ve bekâr bir anne olan Veronika’nın sürpriz kararıyla, Veronika ve kızı Mia Ebersbach Yatılı Okulu’na taşınıyorlar. Üstelik Veronika, kızı Mia’nın öğrencisi olacağı bu okulun yeni müdürü… En yakın arkadaşı Antje ile Mia her ne kadar yatılı okul romanlarının hayranlarından olsalar da, gerçek hayatta işler değişiyor.

Mia, ergenlik dönemi gençliğinin iyi bir temsilcisi. Dolayısıyla ne yaşadığı yeri terk etmek istiyor, ne de arkadaşlarını. Elbette kimse ona seçme şansı tanımıyor. Mia, Veronika’nın peşinden sürüklendiği bu köhne okulda kendisini bekleyen aşk macerasından, iktidar mücadelelerinden, partilerden, okul balolarından ama en önemlisi yakışıklı ve karizmatik Benjamin’den haberdar olsaydı, oraya gitmek için daha istekli olur muydu? Bilinmez. Ama bildiğim şu ki; Mia da okuldaki diğer kızlar gibi, dış görünüşüne kafayı takıyor, annesinden utanıyor ve elbette yakışıklı delikanlılar onu heyecanlandırıyor.

Serinin ilk kitabında Benjamin ile karşılaşan ve ona körkütük âşık olan Mia, seri boyunca aşk hayatını bir türlü yoluna sokamıyor. Benjamin’in kalbini kazanmak için Cecilia ile mücadele etmek zorunda kalıyor, delikanlının dikkatini çekmek için hayali bir sevgili uyduruyor ve kendi başına, içinden çıkması zor bir çorap örüyor. Benjamin’in duygularıyla oynadığını öğrenip intikama soyunuyor ve elbette bıkmadan usanmadan gerçek aşkını arıyor. Ama bütün bunlar olurken, Mia, biraz sancılı da olsa büyüyor.

Serinin yazarı Maja Von Vogel, üç kardeşin en büyüğü olduğu kalabalık bir ailede büyümüş. Halen, genç kızlara yönelik bir seri olan Drei Ausrufezeichen (Üç Ünlem)’ın başyazarlığını yürütüyor. Yapıtlarında kendisinin ve kardeşlerinin yaşamından deneyimlere ne kadar yer veriyor bilinmez, ancak özellikle karakterlerle yakaladığı başarıda çok çocuklu bir ailede büyümüş olmanın payı olsa gerek.

Yatılı Okul Fısıltıları ne genç kızlara dersler veren didaktik bir hikâye anlatıyor, ne de yaşının sınırlarını aşan becerilere sahip bir kahraman rol model oluşturuyor. Mia ve arkadaşları çelişkileriyle, istekleriyle, hayalleriyle, utançlarıyla sadece büyümeye çalışan birer gençler.

Aşk Delisi
(Yatılı Okul Fısıltıları 4)
Maja von Vogel
Çeviren: Gülderen Pamir
Çizmeli Kedi Yayınları / 136 sayfa
Show More