İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sevgiyi ifade eden hediyelerin gücü

Sevgiyi ifade eden hediyelerin gücü

Mine ERYAVUZ

Usta yazar Aytül Akal yepyeni bir diziyle küçük okurlarına bir kez daha merhaba diyor. Maddiyattan ziyade maneviyata önem vermenin altını çizen Armağan Dizisi’nin dört kitabı, çocuklara basit, yaratıcı hediyeler tasarlama konusunda da yol göstereceğe benziyor.

Doğum günlerinin vazgeçilmezidir hediyeler. Herkes bu özel günde hediye bekler; arkadaşlarına, dostlarına ve sevdiklerine hediye almak ister. Ama ailenizden birine alınacak hediyenin seçimi ise ayrı bir özen ister. Sıradan bir nesne, ona duyduğunuz sevgiyi anlatmaya yetmeyeceği için, sevginizi göstermenin en iyi yolu samimi bir hediye seçmek olacaktır. Hatta bazen, sadece sevginizi dile getirmek bile yeterli olabilir.

Çocuk edebiyatının sevilen kalemi Aytül Akal’ın dört kitaplık Armağan Dizisi işte bu özel günde, çocuklar ve aile bireyleri arasında gelişen duygusallığı şiirsel bir dille anlatıyor.

Dizinin ilk kitabı Canım Annemin Doğum Günü’nde, annesine duyduğu sevgiyi hediyelerle ifade edemeyeceği için ona renkli kalemlerle yaptığı bir resim hediye ediyor küçük kahramanımız. Bu hediye karşısında gözleri dolan annesi ise, tüm anneler gibi sadece sevilmek ve hatırlanmak istediğini oğlunu kucaklayarak gösteriyor. Her yıl biraz daha yaşlandığı için üzülüp kederlenen anneler için de daha anlamlı bir hediye düşünülemez.

Peki ya babalar ne bekler doğum günlerinde? İkinci kitap Canım Babamın Doğum Günü’nde, kahramanımızın babası alıştığımız babalara pek benzemiyor. Muhakkak kekli, börekli, pastalı bir kutlama partisi beklediği gibi, her fırsatta hatırlatıyor doğum gününü iple çektiğini. Tabii ki, hediye de vazgeçilmez oluyor böyle bir kutlamanın yanında. Kafası karışan sevgili oğluysa, babasının tüm isteklerini gerçekleştirmek istiyor.

Babasının deniz tutkusunu bildiğinden yelkenli, tekne, yazlık ev, birkaç parça tahtayla kolaylıkla yapılabilecek bir sal hediye etmeyi düşünüyor babasına. Ne yazık ki, kumbarasında hiçbir zaman bu kadar para biriktiremeyeceğinin farkında olduğundan, bu düşüncelerini gerçekleştiremiyor. Ama emekliliğini sahilde balık tututarak geçirmek isteyen babasının bu düşlerini gerçekleştirirse, kendisini daha çok seveceğine inanıyor.

EL EMEĞİ GÖZ NURU
Nihayetindeyse, sevgisini ifade edecek küçücük bir hediye vermeye karar veriyor babasına. Kartondan bir kaptan şapkası yapıp, kesip boyadıktan sonra köşesine minik bir kalp konduruyor. Bu hediyeye bayılan babasıysa, şapkayı başına geçirip düşlerindeki yelkenliyi kullanmaya başlıyor!

Üçüncü kitap Canım Ablamın Doğum Günü’ndeyse, şık ve pahalı hediyelerden hoşlanan ablasına hoş bir sürpriz yapıyor kahramanımız. Annesinin, ablasına hediye olarak gizli gizli yelek ördüğünü görünce o da, ablasına yünden bir bebek yapmaya karar veriyor. Bir insanı, el emeği göz nuru bir hediyeden daha çok ne sevindirebilir ki! Kardeşinin hediyesine bayılan ablası da, bu duygusunu bebeği çantasına asarak gösteriyor.

Gelelim dördüncü kitaba, yani Canım Ağabeyimin Doğum Günü’ne… Bu hikâyede uzun bir hediye listesiyle karşılaşıyor kahramanımız. Sevgili ağabeyi bilgisayar, tarayıcı, cep telefonu, müzik çalar, bateri, keman, saksafon, gitar, tuttuğu takımın imzalı forması, markalı spor ayakkabı, basket topu, pota, raket, elektronik sözlük, en pahalısından fiyakalı bir gözlük, son model bir bisiklet ve benzeri hediyeleri sıralıyor listesine.

Çok anlaşamasalar da ağabeyini seven kahramanımız, elindeki tek güzel şeyi -tüylü beyaz ayıcığını- ona hediye ediyor. Rengârenk bir pakete sarılı hediyeyi açtığındaysa gözleri doluyor ağabeyinin. “Çocuğum olduğunda ona vereceğim, ama o güne kadar ayıcığı benim için sen sakla” diyerek, kardeşine geri veriyor hediyesini.

Doğum günleri gibi özel günlerde ailemize sevgimizi gösterebilmenin iyi yolunun küçük, mütevazı hediyeler olduğunu anlatıyor çocuklara Aytül Akal. Kendiniz ya da aileniz için her zaman palyaçolu, çok katlı pastalı ve bir dolu insanın davet edildiği büyük bir doğum günü partisi yapamasanız da, ailenizle bir arada olmanız
bile yeterli gelecektir mutlu olmanız ve onları mutlu etmeniz için. Ve hiç kuşkusuz, kocaman bir tebessüm ile sevgi dolu, sımsıcak bir kalp de günü özel kılacaktır.

Armağan Dizisi 4
Yakışıklı Ağabeyimin Doğum Günü
Aytül Akal
Resimleyen: Pınar Büyükgüral
Uçanbalık Yayınları / 16 sayfa
Show More