İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tavan arasında bir grup çocuk var!

Tavan arasında bir grup çocuk var!

Sema ASLAN

Her biri farklı inanç ve kökenlerden gelen çocukların samimi dostluğu etrafında gelişen Hayal Takımı, iç içe geçmiş iki öyküden oluşuyor. Bir yanda çocuklar gizli, başkalarına yasaklı bahçelerde, kıyı köşelerde serüven ararken, diğer yandan anneannenin anlattığı öykülerde geçmiş canlanıyor.

Doğan Egmont Yayıncılık tarafından yayımlanan Usta Kalemlerden Masallar serisi, edebiyatın ünlü isimlerinin yazdığı çağdaş masallardan oluşuyor. Bu dizi kapsamında raflardaki yerini alan, Nermin Bezmen imzalı Hayal Takımı bir grup arkadaşın maceralarını konu ediniyor.

Mina ilkokul çağında bir çocuk. Tüm yaşıtları gibi hayalperest; hatta denilebilir ki fazlası var, eksiği yok. Annesinin kendisine okuduğu kitaplardan beslenen hayal gücüyle okurlara keyifli bir serüven sunuyor. Başka bir deyişle, yazar kendisine bu imkânı tanıyabilecek zenginlikte bir çocuk karakter yaratmayı başarıyor. Fakat okurun ortak olduğu bu keyifli serüvenin kaynağı sadece bu güçlü çocuk karakterimiz değil; yazar, işlediği konuyla da okurla olan ilişkisini güçlü ilmeklerle örüyor.

TAKIM KURULUYOR
Çocuk edebiyatında daha önce örneklerini çokça gördüğümüz, büyük ihtimal kendi çocukluğumuzdan da hatırladığımız bir konudan besleniyor Hayal Takımı: gizli kapaklı işler, başkalarına yasaklı bahçeler, odalar, gizli geçitler, kuytular, köşeler… Hayal Takımı Mina’nın önderliğinde kurulmuş bir takım. Mina yeni başladığı okulunda kendine bir arkadaş buluveriyor hemencecik. Hiç konuşmadan arkadaş oluyor Gül’le. Sezgisel olarak doğru bir karar veriyor arkadaş seçiminde. Babası sinema yönetmeni olan Gül de tıpkı Mina gibi hayal âlemine dalmayı seven bir çocuk çünkü. Arkasından Moiz’le tanışan Mina, alçakgönüllü
tavrından etkileniyor onun. Moiz bu “krediyle” giriyor Hayal Takımı’na. Atranik, diğer çocukların sevmediği, öfkeli bir çocuk. Tam da bu nedenle o da Hayal Takımı’ndaki yerini alıyor; takıma girer girmez de sınıfın geri kalanı ve hatta öğretmeni tarafından başka bir ilgiyle izlenir oluyor. Biri tarafından sevilen, diğerlerinin hiç değilse merakını uyandırıyor özetle; herkes için umut var o halde!

İşte bu takım, yine Mina’nın yaratıcı örgütlemesiyle okul dışında da buluşarak gizemli yolculuklara çıkmaya başlıyor. İç içe geçmiş iki hikâyeden oluşuyor kitap. İlk hikâye, yukarıda kısaca özetlemeye çalıştığım üzere, Mina ile arkadaşlarını odağına alıyor. İkincisiyse, Mina’nın anneannesinin Hayal Takımı’na anlattığı hikâye; hem üslubuyla hem de içeriğiyle bambaşka bir okuma ritmine davet ediyor okurunu. Bu kez anneannenin ağzından “Kurt Seyit”in öyküsünü dinliyoruz.
(Nermin Bezmen okurları Kurt Seyit’i hatırlayacaklardır; Kurt Seyit ve Murka kitabının iki karakterinden biri Kurt Seyit, diğeri ise Mina’nın anneannesi olan Murka’dır.) Anneannenin ağzından dinlediğimiz hikâyeyle birlikte biz de Hayal Takımı’nın tavan arasına konuşlanmış küçük üyelerinden biri oluyoruz. (Kitabın resimli olması da bu duygumuzu pekiştiriyor; Emel Alp Sarı, hem hikâyenin ruhuna uygun hem de çok sevimli çizmiş Mina ve arkadaşlarını.)

Aslında Mina’nın büyükbabasına ait bir anlatıyı dillendiren anneanne, Mina’nın soyağacına ilişkin ipuçları da verir. (Hayal Takımı’nın üyeleri bir araya geldiklerinde çok kültürlü bir yapı oluşturur; her biri farklı inançlardan ve kökenlerden gelen çocukların samimi dostluğu, anneannede duygusal bir ilgi uyandırır.) Anneannenin anlatısı diğer yandan, başka bir coğrafyada, başka bir dönemde yaşamış bir çocuğun hayatı üzerinden Hayal Takımı’nın ilgisini diri tutmayı başarır ve aynı zamanda bir dönem portresi çizer. Günlük yaşam alışkanlıkları, sosyal ilişkilerde geçerli olan davranış kodları gibi unsurlar bu anlatıda ve Kurt Seyit’in çocukluğunda hayat bulur.

ZAMANDA YOLCULUK
Farklı dönemlere ilişkin iç içe geçmiş iki hikâye anlatmak yazar için riskli olabilir, okur için de ilginç. Nermin Bezmen her iki hikâyede de sürükleyici bir dil kullanıyor. Merak unsurunu hep ayakta tutmayı başarıyor ve zaman zaman kullandığı fantastik öğelerle “gizem”i yanımıza katıyor. Hatta azıcık da ürkütüyor; tavan arasında toplanmak zaten biraz çılgınca değil mi? Zamanlar ve diyarlar arasında yolculuk mu dersiniz, konuşmaya çalışan evladiyelik saat mi dersiniz, hepsi tavan arasında buluyor çocukları.

Hayal Takımı bir roman olmakla birlikte “arkası yarın” tadında, kısa bölümler halinde yazıldığı için daha küçük yaş gruplarına da okunabilecek nitelikte bir kitap. Masalsı, fantastik öğeleriyle çocuk okuru yakalamaması mümkün değil.

Hayal Takımı
Nermin Bezmen
Resimleyen: Emel Alp Sarı
Doğan Egmont Yayıncılık / 220 sayfa
Show More