İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Türkiye’nin 2013 ALMA adayı Mustafa Delioğlu

Çocuk edebiyatının aykırı kahramanı Uzun Çorap Pippi’nin yaratıcısı Astrid Lindgren adına verilen
ve çocuk edebiyatının Nobel’i olarak bilinen Astrid Lindgren Anma Ödülü’nün bu yılki Türkiye adayı
Mustafa Delioğlu.

Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği, geçtiğimiz haftalarda yaptığı duyuruyla, 2013 yılı Astrid Lindgren Anma Ödülü’ne (ALMA) Mustafa Delioğlu’nu aday gösterdiğini açıkladı. Resimli kitapların aranan çizerlerinden Mustafa Delioğlu, Türkiye’den ALMA’ya aday gösterilen ilk illüstratör.

1949 yılında Erzincan’da dünyaya gelen ve 1968 yılından bu yana illüstrasyon sanatına gönül veren Delioğlu, gerek resimleri gerek desenleri, gerekse çocuk ve gençlik kitapları için hazırladığı çizimlerle tanınıyor. Doğu ve Batı sanatını bir araya getirerek oluşturduğu ve ödün vermeden sürdürdüğü özgün tarzıyla, 1974 yılından bu yana İstanbul’daki atölyesinde sayısız kitaba hayat veren sanatçı pek çok ödülün de sahibi…

2002 yılında İsveç’te kurulan Astrid Lindgren Vakfı tarafından verilen bu anlamlı ödül, çocuk edebiyatının Nobel’i olarak değerlendiriliyor. Adaylar sanatçıların çalışmalarını uzun yıllar izlemiş kişi ve kurumlar tarafından belirlenip, Astrid Lindgren Vakfı aracılığıyla ödül jürisine bildiriliyor. Geçen yıllarda ALMA’ya Türkiye’den Yalvaç Ural, Sevim Ak, Seza Kutlar Aksoy, Aytül Akal gibi isimler aday gösterilmişti.

 

Show More