İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Roma’da bir gardıroba düşmek

İş Kültür Yayınları’nın bastığı çıkartmalı kitaplar pek çok işlevi bir arada barındırıyor. Çıkartmalı
Tatil Eğlenceleri Kitabım, miniklere hem çıkartmalarla öykü yaratma hem de eğlence imkânı
sunuyor. Serinin diğer iki kitabı ise tarihin “sıkıcı” olduğu tezini çürütüyor.

Ecem Nida DİNÇTÜRK

Güneşin acımasız ışıkları altında kavrulduğumuz bugünlerde nihayet yaz tatiline girmiş bulunuyoruz. Havaların ısınmasıyla beraber kışlık kıyafetlerimizi dolaba kaldırıp yazlık hafif giysilerimizle kucaklaşırken, kitaplarımızda da “yazlık” olanlara yönelmeye başladık. Yazı geçirmek için daha hafif, daha renkli ve hatta keyifli kitapları tercih ediyoruz. İş Kültür Yayınları’ndan çıkan çıkartmalı hikâye kitapları da çocuklar için hazırlanmış enfes “yaz” kitaplarından.

İçerdikleri yüzlerce renkli çıkartma sayesinde keyifli bir okuma deneyiminin yanı sıra öyküye dâhil olma fırsatı da veren bu kitaplar için eğlenceli birer yaratıcılık oyunu demek hiç yanlış olmaz.

Gelelim kitaplara… Çıkartmalı Tatil Eğlenceleri Kitabım, yaz denildiğinde akla gelebilecek tüm mekânlara götürüyor bizi: Kumsal, havuz, safari turu, lunapark, dağ tatili ve panayır eğlenceleri derken, birbirinden renkli bir sürü öykünün ortasında kalıveriyorsunuz. Üstelik 400’den fazla çıkartma ile hikâyeyi tamamlamak, etkinlikleri düzenlemek size bırakılıyor. Bir kumsalda sevimli fareciklerin havlularını yerleştirmelerine yardım ediyor, trafiğiyle meşhur tatil yollarında trafiği düzenliyorsunuz. 400’den fazla çıkartma dedik; bu çıkartma kalabalığında sevimsiz karışıklıklara neden olmamak için de çıkartma albümü sayfa numaralarıyla eşleştirilmiş. Yani siz öykünüzü bezemeye çalışırken keyfinizin kaçmaması için her şey düşünülmüş

Diğer iki kitabın formu aynı olsa da içeriği biraz daha farklı. Zira ikisi de birer tarihsel döneme ışık tutuyor. Biri üzerine binlerce hikâye anlatılan Roma İmparatorluğu dönemi, diğeri ise İngiltere ile özdeşleşen şövalyelerin kısa tarihi.

TARİHİN RENKLİ SAYFALARI
Çıkartmalı Kıyafetleriyle Romalılar kitabının kapağında, “arkeolojiye meraklı, yaratıcı çocuklar için” yazıyor. Yani aslında kitaba dair iki ana fikri ortaya koyuyor: tarih ve merak. Çocuklardan
kitaptaki karakterleri giydirmeleri istenirken, kıyafetler üzerinden bir dönemin tarihine dair verilebilecek tüm ayrıntılar da öğretiliyor. Şehrin meşhur forumundan köle pazarlarına, sınıflarından gladyatör dövüşlerine, senatosundan şölenlerine koştururken elinizde bir sürü rengârenk çıkartma ile bir Romalıya dönüşmeniz an meselesi oluyor! Her sayfada döneme ait farklı bir mekâna
ya da ritüele şahit olurken, duruma dair aktarılan kısa bilgiler, satır aralarında birçok önemli detay taşıyor. Örneğin kimin neden hangi kıyafeti giydiği ve o kıyafetin o dönemdeki adı gibi küçük ama değerli bilgiler atlanmamış.

Son olarak da Çıkartmalı Kıyafetleriyle Şövalyeler ile Ortaçağ’ın göbeğinde bir yolculuğa çıkılıyor. Bir yanda Kral Arthur’un şövalyeleri, bir yanda Norman ve Sakson çekişmesi, diğer tarafta Haçlı Seferleri ve dönemin armaları derken birçok önemli detayın keşfedilebileceği bu kitap da 200’ün üzerinde çıkartma ile keyifli bir tarih yolculuğu vaat ediyor. Tarih danışmanları desteğiyle hazırlanan bu kitabın çizimleri ve tasarımı Çıkartmalı Kıyafetleriyle Romalılar ile aynı.

Yaz tatilinin sıcak günlerine bir nebze daha renk katabilecek bu kitaplar, sundukları çıkartmalar ile sıkça “sıkıcı” olarak nitelendirilen tarih kitapları ile çocukları barıştırırken, bir öykünün kahramanı olabilmenin de keyfini sunuyor.

Çıkartmalı Tatil Eğlenceleri Kitabım
Fiona Watt
Resimleyen: Stella Baggott
Çeviren: Sevgi Atlıhan
İş Kültür Yayınları, 24 sayfa
Çıkartmalı Kıyafetleriyle Şövalyeler
Kate Davies
Resimleyen: Jean-Sebastien Deheeger
Çeviren: Gamze Varım
İş Kültür Yayınları, 24 sayfa
Show More