İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sürdürülebilir bir yaşam mümkün mü?

Toprak Işık, “Fen ve Teknoloji” dizisinin ilk kitabı Babam Okulun En Çalışkanı’nda canlılar
ve hayat konularını ele almıştı. Serinin 2. kitabı Baba Beni Anlasana’da ise madde ve değişim
konularını güzel bir dayanışma ve mücadele hikâyesi içinde anlatıyor.

Tuğba ERİŞ

Bir yetişkini yetişkin yapan şeylerden biri de hayattan memnun olmamak mıdır acaba? Büyüdükçe, birçok şeyin daha çok farkına vardıkça, elimiz ekmek tuttukça, mutsuzluğa mı gömülüyoruz iyice? Her sabah işe giderken memnuniyetsizlikleri suratlarına kazınmış onlarca insan görüyorum. Memnuniyetsizlik iç kemiricidir. Minnacık bir şeyden başlayıp dağ oluverir. Önemli olansa, bir şeyleri değiştirmeye karar vermek ve bunun için harekete geçebilmektir.

Kararlılık ve cesaret çocuklarda daha mı kolay ortaya çıkar? Toprak Işık’ın Baba Beni Anlasana adlı kitabının başkahramanı Ceren henüz ilköğretim çağında, ama yaz tatiline girdiklerinde
aklında tek bir şey var; hayatını değiştirmek. Planı da hazır: babaannesi Kimya Nine’nin şehrin uzağında kurduğu Bizimora’ya gitmek ve orada kalmak. Bütün yıl ders çalışmaktan,aynı insanları, aynı caddeleri, aynı binaları görmekten bıkan Ceren’in tek istediği, anne babasının medeniyet dediği şehirden uzaklaşmak; bir de daha çok, daha çok” şey öğrenmek için yazın kursa gitmemek.

BİR EKOKÖY: BİZİMORA

Tabii Ceren’in gizlice babaannesinin yanına gittiği ortaya çıkınca, anne babası kıyameti koparıyor. Derslerinden geri kalacağını düşünüyorlar ama orta yol bulunuyor; Ceren ancak, babasının her hafta yapacağı fen ve teknoloji sözlüsünde üç yanlış cevap verirse şehre dönmeyi kabul ediyor.

Ceren geri dönmeyi hiç istemediği için fen ve teknoloji kitabını yanından ayırmıyor, ama okuduğu her bilginin uygulamasını Bizimora’da görebilme olanağına sahip. Sözgelimi güneş enerjisinin ısıtma ve elektrik üretmek için kullanıldığını bizzat tecrübe etme imkânı buluyor. Köy evine benzeyen küçük yapılar, çatılardaki yel değirmenleri, derede akan suyun önündeki çarklar… Kendi kendine yetebilen bir cennet Bizimora. Yaşamın ekolojik dengeler üstüne kurulduğu ve kaynakların sürdürülebilir biçimde kullanıldığı bu ekoköyde, Kimya Nine’nin “insan gibi yaşamak için” kurduğu Bizimora’da, hayatı yaşayarak öğreniyor Ceren. Etrafında gördüğü ağaçlar, yeşillikler, nehir ve hayvanlarla, ilk birkaç günden sonra ders çalışmak bile eskisi kadar sıkıcı gelmemeye başlıyor Ceren’e. Evet, işin sırrı yaşamdan keyif alırken bir yandan da öğrenmekte; ki ancak o zaman yorgunluk ve sıkıntıyı uzaklaştırıyoruz kendimizden.

KİMYA NİNE İŞ BAŞINDA
Ama tabii yüksek medeniyetin rant çarkları rahat bırakmıyor Bizimora’yı. Şehrin belediye başkanı, Bizimora’nın arazisi üstünde otuz katlı binalardan oluşan koca bir yerleşim yeri kurmak
için kolları sıvıyor. Halkın yandaşlığını kazanmak için de şehrin içme sularında yapılan tahlillerin olumsuz çıktığı ve bunun nedeninin de Bizimora olduğu yalan haberini yayıyor. Bunun üstüne Kimya Nine’nin belediye başkanıyla yaptığı görüşmede söyledikleri etkileyici: “Bizimora’nın suçlanabileceği en son şey doğaya zarar vermektir! Orası, insanoğlu doğanın düşmanı olmadığını hatırlasın diye yaşıyor. Nefes verirken havaya saldığımız karbondioksit dışında bir zararımız yok. Solunumun başka yolunu bilsek onu da yapmazdık.”

Bir yandan Kimya Nine resmi görüşmelerle işi çözmeye çalışırken, Ceren de Doruk’la beraber Bizimora’yı kurtarmak için çabalıyor. Şehirde imza kampanyaları düzenliyor, facebook’ta destekçi toplamaya çalışıyorlar. Buldozerler yıkım için geldiğinde, kazdıkları hendeğin arkasında Bizimora sakinlerinin yanında koca bir destekçi topluluğu duruyor. İş nasıl mı sonuçlanıyor?
Onu da söylemeyelim, kitabı okumanın heyecanı kaçmasın…

Toprak Işık, “Fen ve Teknoloji” dizisinin ilk kitabı Babam Okulun En Çalışkanı’nda “canlılar ve hayat” konularını ele almıştı. Serinin 2. kitabı Baba Beni Anlasana’da ise “madde ve değişim”
konularını ele alırken, bir yandan da güzel bir dayanışma ve mücadele hikâyesi anlatıyor, bizi ekoköylerle tanıştırıyor. İdealist Kimya Nine’nin idealist torunu Ceren’in kararlılığını ise memnuniyetsiz birçok yetişkine örnek alması gerekiyor belki de.

 

Show More