İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hem yap hem boz hem de oku

Hem yap hem boz hem de oku

Elif ŞAHİN HAMİDİ

Pearson Yayınları’nın yapbozlarla kitap okuma keyfini bir araya getirdiği bu kitaplarda, çocuklar sayı, renk ve sözcük bilgisi içeren soruların yanıtlarıyla yapbozu tamamlıyor, yapboz tamamlanınca da başarma hissinin tadına varıyor.

Yapboz yapmak, büyük küçük herkesin keyif aldığı, renkli ve eğlenceli bir aktivitedir.  Çocuk gelişimi üzerindeki etkisi ve önemi de yadsınamaz. Yapbozlar, bir yandan çocukların zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimini desteklerken bir yandan da eğlenerek öğrenme olanağı sunar. Çocuğun hayal gücünü, el-göz koordinasyonunu, motor becerilerini, yaratıcılığını ve düşünme yeteneğini geliştirir, parça bütün ilişkisi kurma ve eşleştirmeyi öğrenmesini sağlar. Üstelik yapbozlar, çocukların özgüven kazanmasında da önemli bir rol oynar. Pearson Yayınları’nın, kitabı yapbozla buluşturduğu Yap-Boz Yapıyorum/Evcil Hayvanlar ve Yap-Boz Yapıyorum/Vahşi Hayvanlar adlı iki yeni kitabı bu anlamda oldukça faydalı. Üç yaş ve üzeri çocuklara hitap eden kitapların her ikisi de beş farklı yapboz içeriyor. Ve yapbozların her biri dörder parçadan oluşuyor. Bu yapbozlu kitaplar, keşfetme isteğiyle dolu çocukların, diledikleri gibi yapıp bozarak evcil ve vahşi hayvanları tanımasını, sayıları ve renkleri öğrenmesini sağlıyor.

BAŞARMANIN KEYFİ

Kitapların bir diğer önemli faydası da çocukların özgüven kazanmasına yardımcı olması… Çünkü başlangıçta karmaşık ve anlamsız duran yapboz parçalarını doğru ve düzgün şekilde bir araya getirmeyi başarmak özgüven duygusunun gelişimini de destekliyor. Yapbozu tamamlayarak bir bütün oluşturan çocuğun, ortaya bir ürün koyabildiğini görüp bunu anne babasına ya da çevresine göstermek isteyeceğine ve bu paylaşımın ardından övgü dolu sözler alacağına şüphe yok.

Çocuklar, Evcil Hayvanlar kitabı ile kedi, köpek, balık, hamster ve tavşan gibi evde beslenebilecek hayvanları; Vahşi Hayvanlar kitabı ile ise aslan, penguen, ayı, maymun, baykuş gibi doğal ortamda yaşaması gereken hayvanları tanıma fırsatı bulacaklar. Sağ sayfalarda yapboz içeren kitaplar, sol sayfalarda da “Kaç tane kedi görebiliyorsun?”  ya da “Geminin yanındaki balık ne renk?” gibi farklı sorularla çocukların renkleri ve sayıları öğrenmesini, bilgi dağarcının genişlemesini sağlıyor. Soruların cevapları da kitapların son sayfasındaki renkli dikdörtgen kartlarda yer alıyor. Çocuklara düşen görev ise doğru cevabın yer aldığı kartı bularak yapbozların altındaki dikdörtgen boşluğa yerleştirmek. Hatta soruları çoğaltmak da mümkün; burada anne babaların yaratıcılığını devreye sokması gerekiyor. Çizimlerini Simon Abbott’un yaptığı kitapların resimleri bu konuda yol gösterici olacaktır.

SORULARI ÇOĞALTABİLİRSİNİZ

Evcil ve vahşi hayvanların yanı sıra kitaplarda ağaçlar, çiçekler, mantarlar, tırtıllar, kurbağalar, kelebekler, ördekler, bulutlar, deniz kabukları, güneş, ay ve yıldızlarla karşılaşıyoruz. Farklı detayların resmedildiği bu renkli sayfalar soru üretmek için de oldukça elverişli. Dikkat ve mantık gerektiren bu soru cevap süreci çocukların odaklanma ve problem çözme yetilerini de geliştirecektir.

Anne babalar hem yapbozun çocuk gelişimine katkısından faydalanmak hem de çocuğa kitap sevgisi aşılamak adına bu keyifli kitaplardan faydalanabilirler. Oyun ve eğlence olanağı sunan, üstelik gelişimi destekleyen bu kitaplar en az çocuklar kadar anne babaları da mutlu edecektir. Ailecek yapmak, bozmak, okumak için bir fırsat…

Yap-Boz Yapıyorum Vahşi Hayvanlar Simon Abbott Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 12 sayfa
Yap-Boz Yapıyorum Vahşi Hayvanlar Simon Abbott Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 12 sayfa
Yap-Boz Yapıyorum Evcil Hayvanlar Simon Abbott Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 12 sayfa
Yap-Boz Yapıyorum Evcil Hayvanlar Simon Abbott Çeviren: Gülbin Baltacıoğlu Pearson Yayınları, 12 sayfa
Show More