İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bisiklet bir sanattır!

Bisiklet bir sanattır!

Yıldıray KARAKİYA

Bisikleti bir sanat olarak benimseyen iki gezgin, İnci ve Soner Sarıhan, bisikletle yaptıkları, beş ülkeyi kapsayan geziyi Pedalımda Beş Ülke adıyla kitaplaştırdılar. Bu kitap salt bir gezi kitabı değil, gerçek yolculukların insanı nasıl değiştirdiğinin, arındırdığının da bir kanıtı…

Bisiklet bir sanattır. Bakın, “bisiklet adlı nesne,” ya da “bisiklet sürmek,” falan demiyorum. Bir nesne, bir kavram, bir eylem, bir denge, bir yaşama biçimi olarak bisikletten, “bisiklet” sözcüğüyle temsil edilen o kocaman, temiz evrenden söz ediyorum.

Bisikletin kendisi bir portredir zaten; bisikletinizi seçtiğiniz an sizinle birlikte otoportre olur. Nereye koyarsanız orada enstalâsyonun şahıdır. Sahil yolunda bisikletle efil efil gezinmek manzaraya denk gelir. Bisiklet sanatının poşadı yokuştur; ruh halinize, bacaklarınızdaki güce göre aynı yokuşu her çıkışınız farklıdır. İzlenimcidir yani bisiklet ama dışavurumcudur da. Hani Bedri Rahmi Eyuboğlu, “Ressamlar, geniş yüzeylerden korkmayın!” diye bağırır ya, hah işte, o da uzun yola denk gelir. Uzun yol, yani bisikletle seyahat, bisiklet sanatının zirvesidir.

KAHRAMANIN YOLCULUĞU

İnci ve Soner Sarıhan çifti, kendi ifadeleriyle, “bu hayat sahnesinde figüran olmak yerine başrolde oynamayı ve uzun metraj bir yol filmi çekmeyi” tercih etmişler. Önce kısa metrajla başlamışlar ve Türkiye içinde birkaç tur yapmışlar. Ardından büyük hazırlık başlamış ve bisiklete atladıkları gibi Türkiye’den yola çıkıp İran, Pakistan ve Hindistan üzerinden Nepal’e kadar pedal basmışlar.

Bisiklet sanatının zirvesindeki uzun yol pedalşörleri bazen blog yazarak, bazen kitap yayımlayarak, biz oturduğu yerde oturan fanilere gezi notlarından damıttıkları deneyimleri aktaracak kadar yüce gönüllü olurlar. İnci ve Soner Sarıhan çifti, beş ülkeyi kapsayan gezilerini Pedalımda 5 Ülke adlı kitap aracılığıyla biz fanilerle paylaştılar.

Kitap, sıradan gezi kitapları gibi kronolojik bir akışa, gezmekten çok okumayı tercih eden fanilerin ilgisini çekmeyecek, donanımla ilgili teknik ayrıntılara, sürekli tekrar eden yolculuk rutinlerine boğulmamış. “5 Yanılgımız”, “5 İnanç”, “5 Teknik Sorun”, “5 Konukluk”, “5 Gözyaşı” gibi başlıklar açılmış ve yolculuk notlarından ilgili başlığın altına girebilecek bölümler seçilmiş. Bu güzel fikir sayesinde, İnci ve Soner’in yolculuğunun en vurucu, en çarpıcı, en korkutucu, en düşündürücü, en duygulandırıcı bölümleri, etkisi güçlendirilerek okura sunulmuş. Kıyaslama yerine, açık yüreklilikle deneyim aktarılmış.

Yolculuk öyküleri bana, Campbell’ in müthiş eseri Kahramanın Sonsuz Yolculuğu’nu anımsatır. Bir nedenle eşikten geçen kahraman, yolculuk boyunca dostu düşmandan ayırmayı öğrenir, birçok badireler atlatır. Kahraman, geriye değişmiş ve dolayısıyla dünyayı da değiştirmiş olarak döner. Dünyanın bütün mitolojilerinde böyledir bu. Pedalımda 5 Ülke, dünyanın bütün mitolojilerinde olduğu gibi, kişisel mitolojilerde de aynı kalıbın çalıştığını gösterdi bana. İnci ve Soner’in, her ne kadar farelerle aynı kaptan yiyip içmeseler de, başkalarının kutsallarını anlama ve kabullenme becerileri, Altın Tapınak’taki helva deneyimleri, insanlarla karşılaştıkça arınıp temizlendikleri önyargıları, pedal pedal değişimlerinin işaret taşlarını oluşturuyor. İçinde meyve tabağı ve kamp bıçağı olan bir anıları var ki okumanız lazım.

İnci ve Soner’in aktardıkları deneyimlerden biri de gerçek dostlarla ilgili. Diyorlar ki “İnsanlar meğer iki dil konuşuyormuş; Almanca, Hintçe, Rusça, Türkçe falan değil. Destekleyen dil. Köstekleyen dil.”

Onlar bu yolculuğu 2007 senesinde yapmışlar. 2008 yılında bir Avrupa gezisine çıkmışlar. 2009 yılında oğulları Tibet Çınar doğmuş. Tibet 22 aylıkken ailece tekrar yollara düşmüşler. Hâlâ geziyor Sarıhan ailesi. Yolculuklarını izlemek ve destek olmak için minikgezgin.com adlı sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

Pedalınıza kuvvet güzel insanlar!

Pedalımda 5 Ülke İnci Sarıhan Soner Sarıhan Optimist Yayın Dağıtım, 184 sayfa
Pedalımda 5 Ülke İnci Sarıhan Soner Sarıhan Optimist Yayın Dağıtım, 184 sayfa
Show More