İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Harika diyarını kendisi yaratan çocuk: Tom Gates

Harika diyarını kendisi yaratan çocuk: Tom Gates

Nilay KAYA

Yaşasın! Yine o!.. Evet, anladınız, harika ya da harikaya yakın dünyasıyla Tom Gates tekrar huzurlarınızda. Tom’un resimlerle bezeyerek tuttuğu günlüğü, geçen zamanda olan biteni size anlatmaya hazır, ne duruyorsunuz, koşup alsanıza!

Yapmadığım ödevler için öğretmenime mazeret mektupları yazmakta üstüme yoktur. Bakın yine buldum, bu sefer ödevimi arkadaşımın köpeği parçalamış olsun. Harika!

Bu hafta canım beden eğitimi dersine girmeyi hiç istemiyor. En iyisi annemin ağzından hasta olduğumu belirten bir mektup yazayım. Büyükannem Maviş yine yemek konusunda enteresan buluşlarından birini gerçekleştirmiş. Muzlu pizza mı? Eyvah! Öğle tatilinde yine aç kaldım. Bay Bilgili gerçekten çok bilgili bir öğretmen, eh ben de fena bir öğrenci sayılmam, arada sırada altın yıldız kazanmıyor değilim. Ama tarih dersini dinler gibi görünürken elim sürekli kaleme gidiyor ve müzik grubumuz Zombi Köpekler için poster çizimleri yapmadan duramıyorum. Bir gün biz de arkadaşım Derek’le dünyanın en muhteşem grubu 3 Moruklar kadar ünlü olacağız, göreceksiniz. Hımmm, Markus Meleme’yi yiyen uzaylı canavarlar da çizebilirim aslında. Sizin de sürekli tuhaf güneş gözlükleriyle etrafta hava atarak dolaşan ve sizi sürekli sinir eden bir ablanız var mı? Maalesef benim var ve hayatta en çok hoşuma giden şeylerden biri o güneş gözlüklerini her defasında olmadık yerlere saklayıp onu gıcık etmek. Sonsuza kadar yiyebileceğim karamelli gofretleri yiyip bitirdikten sonra paketlerini katlayıp içleri doluymuş gibi ona ikram etmek de en favori gıcık etme yöntemlerimden biri. Nasıl ama, dahice değil mi? Karamelli gofret demişken, en büyük zulam babamın evimizin bahçesindeki çadırdan ofisinde saklı. Sakın kimseye söylemeyin ha! Özellikle de anneme. Yoksa beni doğruca hayatta en çok korktuğum şeylerden biri olan dişçiye gönderir, babam da sıkı bir azar yer. Hâlâ benim kim olduğumu anlayamadınız mı? Karşınızda muhteşem buluşlarıyla hayatını harika kılan Tom Gates duruyor!

Liz Pichon’ın yarattığı zıpır Tom Gates’le ilk defa Tudem Yayınları’ndan çıkan Tom Gates’in Harika Dünyası adlı kitap sayesinde tanışmıştık. Pichon bu kitapta sergilediği hayranlık uyandırıcı mizah yeteneğiyle 2011 yılında Roald Dahl En Komik Kitap Ödülü’nü kazanmış; ilerleyen yıllarda, aldığı ödüllere yenilerini eklemişti. Tom Gates o kadar sevilen bir karakter haline geldi ki Pichon bu muzır oğlanın maceralarını ikinci bir kitapla, Her Şey Harika Sayılır’la devam ettirdi. Şimdi ise en az ilk iki kitap kadar kahkaha garantili üçüncü kitap, Muhteşem Bahaneler ve Başka Güzellikler huzurlarımızda.

ZOMBİ KÖPEKLER

Tom’un harikulade çizimleriyle süslediği günlüğünü okurken, bir kere daha, onun düştüğü komik durumlara, bulduğu çözüm yollarına şaşırıp kalıyoruz. Henüz kendisinin büyüyüp olgunlaştığını söyleyemeyiz, çünkü okula ailesinin ağzından çarpık çurpuk el yazısıyla yazdığı mektuplarda hâlâ inanılmayacak bahaneler uyduruyor; karamelli gofret çılgınlığından ya da ablası Delia’yı gıcık etme uğraşlarından vazgeçmiş değil. Hâlâ, en yakın arkadaşı Derek’le birlikte kurduğu rock grubu Zombi Köpekler ile en az 3 Moruklar kadar ünlü olma hayalleri kuruyor, boş zamanlarında ayna karşısına geçip en havalı rock yıldızı pozları veriyor ve bıkıp usanmadan müzik provalarına devam ediyor. Bu defa grupları genişliyor ve sürpriz bir yetenek, bütün hiperaktifliğiyle gruplarına taze kan getiriyor. Ablasına ithafen yazdığı, “sevgi” dolu sözlerle bezeli bir şarkılarının beğeni kazandığını ve Zombi Köpekler’in ilk defa sahneye çıktığını göz önüne alırsak şöhret olma yolunda ilerlediğini söyleyebiliriz. Ama sahneye nerede çıktıklarını okuyunca yine gülmekten katılacaksınız. Tom Gates’in harikalar diyarı her karakteri ve ayrıntısıyla o kadar kendine özgü bir hâl aldı ki Tom’un kendi elleriyle yarattığı bu diyarda geçen maceralar hep devam etsin istiyorsunuz…

Tom Gates Muhteşem Bahaneler ve Başka Güzellikler Liz Pichon Çeviren: Alev Çıgay Tudem Yayınları, 352 sayfa
Tom Gates Muhteşem Bahaneler ve Başka Güzellikler Liz Pichon Çeviren: Alev Çıgay Tudem Yayınları, 352 sayfa
Show More