İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Tüm canlıların soyağacı…

Tüm canlıların soyağacı…

Elif ŞAHİN HAMİDİ

ASPCA Henry Bergh Çocuk Kitapları Ödülü, Yeşil Dünya Kitap Ödülü Onur Kitabı gibi anlamlı ödüllerin sahibi Yaşam Ağacı, yerküre üzerindeki yaşamın çeşitliliğini anlatıyor. Ekoloji ise doğaya, dünyaya ve geleceğimize daha geniş bir perspektiften bakmamızı sağlıyor.

Hiç bitmeyecekmişçesine arsız bir şekilde tükettiğimiz yerkürenin kaynakları maalesef sınırlı. Dünyada yaklaşık 7 milyar insan yaşıyor ve sürekli artan bu nüfus karşısında kaynakların herkese yetmesi ne yazık ki mümkün değil. Bu farkındalıkla yaşamak ve bu bilinçte çocuklar yetiştirmek; gelecek kuşaklara da bir parça temiz hava, su, güneş ve bir parça yeşil bırakabilmek için büyük önem taşıyor. Bunun için de doğayı yok eden, ekolojik dengeyi bozan her türlü olumsuzluğa karşı gardını alabilecek nesiller yetiştirmek şart. Ebeveynlerin çocuklara çevre bilincini aşılamak için ağacı, çiçeği, toprağı dokunarak keşfetmesine önayak olmaları ve onları bu konuda bilgi edinebilecekleri kitaplarla buluşturmaları önem taşıyor.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK

1001 Çiçek Kitaplar’ın “Soru ve Cevaplarla” dizisinden çıkan Ekoloji isimli kitap ve İletişim Yayınları’nın “Popüler Bilim Kitapları” dizisinden çıkan Yaşam Ağacı, çocukların dünyanın ve doğanın düzenini tanımalarında, çevre bilincine erişmelerinde iki önemli başvuru kitabı olarak değerlendirilebilir.
Tüm Çocukları soru sorarak düşünmeye ve öğrenmeye davet eden Ekoloji kitabı, ilk olarak “ekoloji” kelimesini oldukça sade ve net bir şekilde açıklıyor. Ardından dünyada yaşamın nasıl başladığı, biyolojik çeşitlilik, çevre kirliliği, sera etkisi, yok olan türler, dünyanın geleceği, sürdürülebilir yaşam, temiz enerji, yenilenebilir enerji kaynakları, çevre dostu yaşam tarzı ve alışkanlıklar, gelecekteki çevre dostu ürünler gibi hayati konulara açıklık getiriyor. Üstelik bunu, okul kitaplarının can sıkıcı ve kavranması zor üslubundan uzak bir şekilde gayet açık, kolay anlaşılır, kısa cümlelerle; merak ve öğrenme duygusunu kamçılayarak yapıyor. Kitabın her bir sol sayfasında, en altta renkli bant-şerit içerisinde “Bunları Biliyor muydunuz?” başlığı altında ilginç ve önemli bilgilere yer veriliyor. Bu bilgilerin bazılarını siz de ilk kez duyuyor olabilirsiniz. Örneğin; “Geri dönüştürülmüş kâğıtların diğer kâğıtlar kadar beyaz olmadığını, bunun nedeninin de klor kullanarak beyazlatılmamaları olduğunu,” biliyor muydunuz? Bir de “Garip Ama Gerçek!” başlığı altında sahiden şaşırtıcı ve dünyanın geleceği adına biraz ürkütücü bilgiler yer alıyor. Sözgelimi: “Uyuşturucu ve silah ticaretinden sonra dünyadaki en büyük yasadışı ticaret yabani hayvan ticaretidir.”

“Canlı Türlerinin İnanılmaz Biyolojik Farklılıkları” alt başlığını taşıyan Yaşam Ağacı ise yerküre üzerindeki yaşamın inanılmaz değişkenliğini, canlı türleri arasındaki gizemli ilişkiyi, yani biyoçeşitliliği hem sözel hem de görsel olarak başarıyla aktarıyor. Tüm canlıların soyağacı şeklinde nitelendirebileceğimiz yaşam ağacını önce büyüklerin tanıyıp anlaması; ardından da çocukların bu ağaca tırmanmasına ve dalları arasındaki sırlara vakıf olmalarına yardımcı olmaları gerek… Kitap, yaşam ağacını tanımlayarak başlıyor ve tek tek türleri ele alan bölümlerin sonunda, bu koca ağaçtaki tek bir yaprak olan insanı anlatıyor. “Yaşam Ağacı’ndaki Değişimler” başlıklı bölümde ise sürekli değişim içerisinde olan ve yirmi milyon kadar tür barındıran yaşam ağacından her yıl 27 bine yakın türün eksildiği söyleniyor. Son bölümde Yaşam Ağacı’nı nasıl koruyabileceğimize dair oldukça faydalı ve pratiğe dökmesi çok kolay öneriler sunuluyor. “Anne Babalar, Öğretmenler ve Doğa Koruyucuları İçin Notlar” başlığı altında da yetişkinlere sesleniyor kitap ve gittikçe doğadan uzaklaşan bir dünyada, çocuklarımızın doğal yaşamla bağlarının kopmaması için fazladan çaba harcamamız gerektiğine dikkat çekiyor. İşte bu mücadeleye, çocuklarınızın kütüphanelerinde Ekoloji ve Yaşam Ağacı kitaplarına yer  açarak başlayabilirsiniz…

Ekoloji  Sophie Lamoureux Çeviren: Yasemin Tanbi 1001 Çiçek Kitaplar, 32 sayfa
Ekoloji
Sophie Lamoureux Çeviren: Yasemin Tanbi 1001 Çiçek Kitaplar, 32 sayfa
Yaşam Ağacı  Rochelle Strauss Resimleyen: Margot Thompson  Çeviren: Mehmet Doğan İletişim Yayınları, 40 sayfa
Yaşam Ağacı
Rochelle Strauss Resimleyen: Margot Thompson
Çeviren: Mehmet Doğan İletişim Yayınları, 40 sayfa
Show More