İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Karanlık koridorun sonunda…

Açıl Kapı Açıl, bizi okula başladığımız o ilk güne götürüyor. Yabancılığı, korkuyu, tedirginliği hatırlatırken, hesaba katabileceğimiz güzel şeyleri de ihmal etmiyor. Üstelik duygularımıza tercüman olan sesler ve renkler eşliğinde bunu kolaylıkla başarıyor.

Zeynep ÇAYLI

Bırr bırrr, küt küt küt küt, pat pat, mırıl mırıl, fısır fısır… Bir kararıp bir aydınlanan resimlerin üzerine düşmüş sesler bunlar. Ne kadar da iyi anlatıyorlar okulun ilk gününde yaşanan duyguları; merak, coşku ve sevincin yanındaki tedirginliği, korkuyu, şaşkınlığı… Siz de endişelendiğinizde, tedirginlik hissettiğinizde, kararsız kaldığınızda böyle sesler duyar, nereye gideceğinizi bilmez hâlde kendinizi koyu karanlık bir koridordaymış gibi hisseder misiniz? İşte orada; uzun, karanlık, bir sürü kapının bulunduğu bir koridorun tam ortasında… Çocuğun okula başlaması, yeni bir sosyal çevreye katılmasını, buna bağlı olayları, korkuyu, bilinmezliği ve tüm bunlarla baş etme gerekliliğini getiriyor önümüze. Üstelik ancak yaşanarak aşılabilecek süreçler bunlar. Açıl Kapı Açıl bunların yalnız bizim değil, başkalarının da başına geldiğini göstererek süreci doğallaştırıyor. Bu yolda öğretmenleri, ailemizi, arkadaşlarımızı da hesaba katabileceğimizi gösterip, yalnız olmadığımızın altını çiziyor. Arkadaşlığın, sevginin, sevecenliğin, iyi niyetin, eğlencenin ipuçlarını veren kitap, bilgiyi kapıların arkasındaki hazineye benzeterek okula ve bilgiye karşı merakı da teşvik ediyor. Kahramanımızın isme ihtiyacı yok, çünkü okula başlayan herhangi bir çocuk o. Belki de bu yüzden okur daha kolay özdeşleşebiliyor onunla. Ayrılığı abartıya kaçıp törenselleştirmeden bir öpücükle noktalayan ve bağımsızlığını kazanmasında ona destek olan anne de sürecin doğal işleyişini vurgulayan önemli bir figür olarak çıkıyor karşımıza.

AYDINLIĞA AÇILAN KAPI

Duyduğu farklı seslerden tedirgin kahramanımızla, sıkışınca tuvalete gitmek için çıktığı sınıfının kapısını yeniden bulmaya çalışırken, okul koridorunda karşılaşıyoruz. Artık geride kalması gerektiğini bildiği hâlde yine de aklına gelen eski korkularıyla savaşıyor. Ve bize okulun ilk günü yaşadıklarını anlatmaya başlıyor; babasını öpüp evden çıkışını, annesiyle birlikte yürüdüğü okul yolunu, bahçeyi, koridoru, koridora açılan kapıları, sınıfını ve sırasını bulmalarını, annenin gidişini, öğretmenin gelişini. Ardından sınıftan çıkan kahramanımız bu kez tek başına sınıfını buluyor, öğretmeninden aferini alıyor ve arkadaşlarının bu başarının mutluluğunu paylaşmasıyla hikâye sona eriyor. Siz şiirsel bir dille yazılan hikâyeyi okurken, ustalıkla çizilmiş resimler de onu takip ederek hikâyenin yaşattığı duyguları adeta görünür kılıyor. Böylece çocuğu iyi yazı ve iyi resimle buluşturarak daha ilk sıralardan sanata göz kırpıyor. Çocukların önünde hep aydınlık kapılar açılmasını dileyerek, okula başlama yaşındakiler için rahatlıkla önerilebilecek, birlikte okunduğunda hem onları hem de bizi rahatlatacak bir kitap Açıl Kapı Açıl.

Açıl Kapı Açıl Aytül Akal Resimleyen: Mustafa Delioğlu Uçan Balık Yayınları, 36 sayfa
Açıl Kapı Açıl
Aytül Akal
Resimleyen: Mustafa Delioğlu
Uçan Balık Yayınları, 36 sayfa
Show More