İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Oyunbaz Şirin’in marifetleri

Şirin birbirinden afacan arkadaşlarıyla birlikte kimi zaman sınıfta, kimi zaman mahallede başına iş açıyor ve bu arada okurlara kahkahası bol, eğlenceli bir okuma vaat ediyor. İster inanın ister inanmayın ama Şirin bir balinanın annesi olmaya bile kalkışıyor!

Ezgi BERK

Timaş Yayınları’nın çocuk yazınına kazandırdığı Şirin serisinin başkarakteri oldukça eğlenceli bir kız çocuğu. Şirin’in ağzından dinlediğimiz, şimdilik beş kitaptan oluşan seri, okul çağındaki çocukların maceralı dünyasına götürüyor bizi. Sınıfta matematik problemlerine birlikte göğüs gerdiği, mahallede bu kez ailelere karşı ittifak kurduğu, boş arazide beraber doya doya oynadığı arkadaşları var Şirin’in. Yanından ayrılmayan, en yakın arkadaşı Lokum, derslerle arası iyi olmayan süper kahraman Volkan, onun tam aksine bütün problemleri hemencecik çözüveren Kıvır, havalı ve hep ağlayan Fisto, hınzır Salim, homini gırtlak Hombili… Oyunbaz Şirin ve arkadaşları türlü maceralara atılıyorlar. Bildiğiniz maceralara taş çıkaracağına eminim, sıkı durun: Bir balinanın annesi oluyorlar! Ya da olmaya çalışıyorlar diyelim, biraz ellerine yüzlerine bulaştırsalar da. Her şey Şirin’in, babasının okuduğu gazetede “Bugün insanlık için ne yaptın?” sorusuyla karşılaşmasından sonra başlıyor. Bu sorunun düşündürdükleriyle okula gidiyor Şirin. Öğretmenleri, ertesi gün anne babaların birer çocukluk fotoğrafını getirmelerini istiyor. Salim, annesinin bir protesto eylemi sırasında çekilmiş fotoğrafını getirince, çocuklar protesto kavramıyla tanışıyor ve Şirin, önceki gün gazetede okuduğu soruyla protesto fikrini birleştirerek, düşünmeye kaldığı yerden devam ediyor. En yakın arkadaşı Lokum’la beraber matematik problemlerini hemencecik çözmek zorunda olmalarına isyan ediyor. Sonra da evde, bilgisayar başında ne yapacağını keşfediyor bu muhteşem ikili: Nesli tükenmekte olan balinalara yardım edecekler!

NESLİ TÜKENEN BALİNALAR

İşte her şey bu noktada karışmaya başlıyor. Telefona sarılan Şirin, “balinacı abla” ile randevulaşıyor ve çocuklar ne yapmaları gerektiğini öğreniyorlar. Ardından planı hemen uygulamaya koyan ikili, ellerindeki evrakı imzalatmak için sinsice babalarının en zayıf olduğu zamanı kolluyorlar, görevleri çok gizli. Çünkü yavru balina annesi olup ailelerine sürpriz yapacaklar! Babasının kredi kartı numarasını yardım kuruluşuna veren Şirin, o akşam bankadan telefon gelince bütün planı ailesine anlatmak zorunda kalıyor. Şirin’in Evcil Bir Balinam Var! adlı macerası, satır aralarında kredi kartının ne olduğu, nasıl kullanıldığı bilgisini de veriyor Protestonun anlamı ve kapsamını, eskiden kullanılan ama şimdi yerine daha pratik çözümler bulunduğu için unutulan pek çok eski iletişim yöntemini Şirin’in gündelik hayatının içine yedirmiş yazar. Bu ufak bilgiler, kurgunun merkezinde değil de kıyısında durduğu için, tepeden bakan, didaktik yetişkin üslubu kitaba sinmemiş; kısa ve yerinde bilgilendirmeler olmuş.

SÜT KARDEŞLİĞİ KULÜBÜ

Peki, ipuçlarının peşinde ortalığı velveleye veren Şirin’in diğer maceralarında neler mi var? Mahallede bir tiyatro gösterisi düzenlemekten tutun da, Süt Kardeşliği Yardımlaşma Kulübü kurup hayvanlar için yuva yapmaya kadar çeşit çeşit serüven yaşıyor Şirin ile arkadaşları. Bir diğer kitapsa bayram gelenekleriyle ilgili… İki yandan toplu saçlarıyla, yüzünden gülümsemesi eksik olmayan meraklı Şirin’in birbirinden afacan arkadaşlarıyla yaşadıkları beni çok eğlendirdi. Bakalım, oyunbaz Şirin’in yeni maceralarında bizleri neler bekliyor.

Şirin ‒ Evcil Bir Balinam Var! Birsen Ekim Özen Resimleyen: Esra Oğunday Bakır Timaş Yayınları, 93 sayfa
Şirin ‒ Evcil Bir Balinam Var!
Birsen Ekim Özen
Resimleyen: Esra Oğunday Bakır
Timaş Yayınları, 93 sayfa
Show More