İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Öğretmen yaratığa dönüşürse

Kitabın en güzel yanlarından biri karakterlerin çok canlı bir biçimde sunulması. Şekerleme ile enerji patlaması yaşayan Barnaby’den sümüklü böcek uzmanı Nora’ya, hepsini bir yerden gözünüz ısırıyor.

Ayşegül Utku GÜNAYDIN

Sam Watkins’in yazıp David O’Connell’ın resimlediği Yaratık Öğretmen, bir okul hikâyesini ele alıyor. Her okul hikâyesinden beklendiği üzere yine sınıfta kontrolden çıkan bir şeyler var ama bu kez öğrenciler değil. Robert Louis Stevenson, Dr. Jekyll ve Mr. Hyde adlı romanında kişilik bölünmesini anlatır. Doktor Jekyll, insan doğasının iyi ve kötü olmak üzere farklı kişiliklerden oluştuğuna inanmakta ve bu ikisini ayırmak için kendi üzerinde deneyler yapmaktadır. Fakat zamanla işler çığırından çıkar ve Dr. Jekyll, karanlık yanını temsil eden Mr. Hyde’a dönüşür. Sam Watkins de bu kült romana gönderme yaparak kurgulamış Yaratık Öğretmen’i. Bugüne kadar çocuk yazınında pek çok okul hikâyesi ele alınmıştır. Bu kitapların çoğu, yaramaz öğrencilerin başlarını nasıl belaya soktukları üzerinedir. Yaratık Öğretmen, okuru yine bir sınıfa sokuyor ama bu sefer sorun çıkaran sadece öğrenciler değil. Heyecan, üzüntü ya da öfke gibi kuvvetli duygular hissettiğinde yaratığa dönüşen bir öğretmen var bu romanda. Kitabın en başarılı yanı da salt öğrenciler gözünden bakmak yerine maceranın odağına bir öğretmeni yerleştirmesi. Nihayetinde öğretmen dediğimiz kimlik de zaman zaman heyecanlanan, öfkelenen, üzülebilen bir insandır ve Bay Hyde’ın yaratığa dönüştüğü anlar, hepimizin günlük hayatta içimizden çıkan yaratığı simgeliyor bir yandan. Jake’in yeni okulundaki ilk günüdür. Yeni sınıf öğretmeni Bay Hyde’la okul müdiresinin kapısı önünde, büyük bir disiplinle dizilmiş sıralarda otururken tanışır. Kendi kendisine ritim tutan ve aklındaki parçanın ne olduğunu çıkarmaya çalışırken birden heyecanla “Buldum, Muppetlar!” diye bağıran bir öğretmendir Bay Hyde. Aslında o da en az Jake kadar okuldaki ilk günü nedeniyle heyecanlıdır. Ardından disiplin timsali okul müdiresi Bayan Blunt, yıllar içinde titizlikle hazırlanmış 141 okul kuralı ve 5-B sınıfı ile tanışırız. İngilizcede duygusuz, anlayışsız anlamlarına gelen Blunt için okul, disiplin demektir. Elbette bunu sağlayacak olan da kurallardır.

DÖNÜŞÜMÜN BÖYLESİ

Romanda Bay Hyde, çocukları itaatkâr yapmak üzere listelenmiş kurallar dünyası içinde farklı eğitim yöntemleriyle ders işleyen ve çocukları birey olarak gören bir öğretmen olarak çizilmiş. Buraya kadar bir sorun yok ama her sınıfta olduğu gibi elbette sınıfı ansızın kaosa sürükleyecek etkenler birden ortaya çıkabilir. Nitekim ilk ders, şekerlemelere zaafı olan ve yediğinde fazla enerji nedeniyle okulu kaosa sürüklemekte üstüne olmayan bir çocuğun dersi sabote etmesi sonucu öfke, şaşkınlık gibi şiddetli duygular nedeniyle öğretmenimiz Bay Hyde ilkel bir yaratığa dönüşür. Bilinçsiz hareket eden, olur olmadık yerde geğiren hatta osuran, yaramazlıkta üstüne olmayan bir yaratıktır bu. Yani kontrolsüz bir güçten söz ediyoruz. İşte bu noktada sınıf, öğretmenlerini kaybetmemek için işbirliği yapmaya başlar. Ayrıca ertesi günkü gösterileri için “Güzel Okul Kurallarımız” şiirini ezberlemeleri gerekmektedir. Kitabın en güzel yanlarından biri karakterlerin çok canlı bir biçimde sunulması. Şekerleme ile enerji patlaması yaşayan Barnaby’den sümüklü böcek uzmanı Nora’ya, hepsini bir yerden gözünüz ısırıyor. Fakat kurguda bazı yerler, geçiştirilmiş hissi veriyor. Bay Hyde sınıftaki ilk günü olmasına karşın ilk dakikadan itibaren bütün öğrencilere ismiyle hitap edebiliyor. Roman boyunca aslında okuldaki iki gün anlatılıyor. Kitabın sonunda ise yıl sonu değerlendirmeleriyle karşılaşıyoruz. Dolayısıyla başlangıç ile sonuç arasında bırakılan büyük boşluk dikkat çekiyor. Bu soruları sordurtmasının yanı sıra çocukların kolektif bir bilinçle öğretmenlerine sahip çıkmalarını anlatan ve okulların yeni açıldığı bir dönemde çocukların keyif alarak okuyacakları bir kitap Yaratık Öğretmen.

Yaratık Öğretmen Sam Watkins Resimleyen: David O’Connell Domingo Yayınları, 186 sayfa
Yaratık Öğretmen Sam Watkins Resimleyen: David O’Connell Domingo Yayınları, 186 sayfa
Show More