İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ejderhaların dişi düşer mi hiç?

Dişi Düşen Ejderha meseleyi direkt vermek yerine detaylara saklamayı başarmış bir kitap. Böylece kitabı okuduktan sonra bu detaylar üzerine çocuklarla konuşabilmek mümkün.

Yazan: Hazal Baydur

Ejderhalar genellikle korkunçtur. Ağızlarından çıkardıkları ateşleri, upuzun kuyrukları ve tabii ki kocaman dişleriyle çok amansız görünürler. Ama Sima Özkan’ın yarattığı evrende işler pek öyle değil. Dünyanın, belki çok yakın belki de çok uzak bir şehrinde geçen bu hikâyede insanlar ve ejderhalar bir arada yaşıyor. Saatlerde akrep ile yelkovan yerine, yetişkin ve çocuk ejderhaların kuyruğu kullanılıyor. Ejderhalar da hiç korkutucu değil. Hatta sevimli olduklarını bile söyleyebiliriz.
Kitap, işte bu uzak diyarda, arkadaşlarıyla parkta oyun oynarken dişi düşen bir ejderhayı anlatıyor. Belki de dişi düşmemiş, sadece çıkmıştır. Arkadaşı Ateş’e olan buymuş, çünkü dişi düşmemiş, çıkmış.
Minik ejderha için büyük bir sorun olan bu durum; annesi, dişçisi ve öğretmeni için pek öyle değil. Onun bu sıkıntısı karşısında pek kayıtsız görünüyorlar. Henüz uçma yeteneğini kazanmamış minik ejderhamız yürüyerek gittiği bir kitapçıda da aynı tepkiyle karşılaşıyor. Kitapçıda dişi düşen ejderhalarla ilgili bir kitap yok, belli ki bu durum kimsenin sorunu değil. Ama isterse “Ateşini Tutamayan Ejderha” kitabını alabilir! Kahraman Kanat’ın bu çoksatar romanı herkesin ya elinde ya da kanadının altında…
Bu kitabın yaratıcısı, aslında 8 yaşındaki Demir. İkinci sınıfa giden Demir’in düşlediği karakterler için Sima Özkan, bol mizah ve yoğun hayal gücüyle bir hikâye yazmış, Emel Tüfekçioğlu Ata da bu hikâyeyi yaratıcı illüstrasyonlarıyla süslemiş.
Kitap için 3 yaş ve üzeri demek doğru olabilir. Kitaptan önce, çocuklara süt dişlerinin birkaç yıl içinde düşeceği ve yerine yenilerinin çıkacağı bilgisini vermek gerekiyor. Düşen dişleri biriktirmek, diş perisi gibi klişeleşmiş temalarının kitapta olmaması diş değişimi için alternatif bir hikâyenin de pekâlâ anlatılabileceğinin güzel bir örneği olmuş.
Dişi Düşen Ejderha meseleyi direkt vermek yerine detaylara saklamayı başarmış bir kitap. Böylece kitabı okuduktan sonra bu detaylar üzerine çocuklarla konuşabilmek mümkün. Farklı renk ve boylardaki ejderhalarla insanların aynı marketleri, aynı sınıfları kullanması, dişi düştükten sonra diş çıkarmanın anlamını arayan minik ejderhanın çizdiği resimlere bile “dişi düşen ejderha” diye imza atması ve nesnelerin uzaklığa bağlı değişen boyutlarıyla ilgili verdiği minik ipuçları bu detaylara ilişkin verilebilecek örneklerden.
Sima Özkan ve Emel Tüfekçioğlu Ata’nın işbirliğinden doğan bu kitap için verilen emek ve özen belli oluyor. Tıpkı Demir gibi başka çocukların da düşlediği karakterleri bu ikilinin elinden daha çok okuyabilmek dileğiyle.

Dişi Düşen Ejderha Sima Özkan Resimleyen: Emel Tüfekçioğlu Beta Kids, 32 sayfa
Dişi Düşen Ejderha
Sima Özkan
Resimleyen: Emel Tüfekçioğlu
Beta Kids, 32 sayfa
Show More