İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hayaller Gemisi’yle bir maceraya çıkmaya ne dersiniz?

Kitabın dikkat çekici bir özelliği de cevapları okura bırakılan sorular. Bu sayede yazar, okuru soru sormaya, analitik düşünmeye sevk ediyor.

Yazan: Özge Soylu Bozdağ

Çocuklar için yazdığı öykü ve romanlarla birçok ödül alan Koray Avcı Çakman, Hayaller Gemisi adlı son romanında üç kafadarın maceralarını anlatıyor. Her bölümü ilmek ilmek örülmüş bir kurguya sahip olan kitabın, üç bölümünde de hayvanların bakış açısından insanların ve onların dünyasının “tuhaf” yönleri ortaya konuluyor. Teknolojik aletler ve alışveriş merkezleriyle kuşatılmış hayatımızı satır aralarında eleştirirken onları yok saymıyor. Ancak bunlar olmadan yaşanabilecek bir dünyanın var olduğunu genç okurlarına gösteriyor. Bunu yaparken didaktik bir üslup kullanmıyor.
İlk bölümde Bukalemun İgi, kendi adalarına gelen turistler gibi başka yerler görmek istiyor. İgi gönüllü, Papağan Kakariki ve Arı Kuşu Ayri ise gönülsüz, gemiyle bir yolculuğa çıkıyorlar. Bu yolculukla birlikte başlarına gelenler ve ardından adaya dönmek için verdikleri mücadele konu ediliyor. Papağanın ara ara cümleleri tekrarlaması, bukalemunun istemediği zaman bile rengini değiştirmesi gibi eğlenceli durumlar, esprili bir dille anlatılıyor. Romanın ana teması hayaller ve bu hayallerin peşinden gitmek. Bu tema çerçevesinde ne istediğini bilmenin, plan yapmanın ve bu plana göre hareket etmenin de önemi vurgulanıyor. Kitabın dikkat çekici diğer bir özelliği de cevapları okura bırakılan sorular. Bu sayede yazar, okuru soru sormaya, analitik düşünmeye sevk ediyor. Bu kitabın bir başka kıymetli yönü, karakterlerin toplumsal cinsiyet rollerine eleştirel yaklaşılarak çizilmesi.
Devrik cümleler bazen okumayı güçleştirse de şiirsel dil kullanımının özellikle son bölümde daha da etkin ve başarılı kullanıldığını görüyoruz. Sesteş sözcükler, ikilemeler, tropik hayvan, meyve ve çiçek isimleriyle çocukların sözcük dağarcığına yeni sözcükler ekleniyor. Sadece çocukların mı? Eminim benim gibi, birçok anne-baba da Kakariki diye bir papağan türü olduğunu, Arı kuşunu, Şivava türü köpek cinsini bu kitapla öğrenecek.
Hayaller Gemisi’ni okurken kitabı resimleyen Başak Gür’ün, babaannenin günümüz teknolojisine uygun müzik çalar çizimi çok hoş bir ayrıntı. Tropik ada ve hayvanların çizimleri içimizi açıyor, hem yazarı hem de çizeri o rengârenk dünyaya okuru dâhil ediyor.
Bu arada çocuk kitaplarında dilbilgisi kurallarına daha çok özen gösterilmesi ve hata olmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Bu kitapta genel olarak dilbilgisi kurallarına uyulmuş. Kimi zaman bazı şeyler gözden kaçabiliyor. Nitekim ikinci sayfada ayrı yazılması gereken “de” bağlacı sözcüğe birleşik yazılmış. Neyse ki bu tür bir hata kitabın devamında tekrarlanmıyor.

Hayaller Gemisi Koray Avcı Çakman Resimleyen: Başak Gür Altın Kitaplar, 144 sayfa
Hayaller Gemisi
Koray Avcı Çakman
Resimleyen: Başak Gür
Altın Kitaplar, 144 sayfa

 

Show More