İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dost nedir? Nerelerde bulunur?

 

Kehanet – Bir dost nadiren kendiliğinden gelir, bir dostun anlamına ve varlığına dair anlatılmış, muzip bir hikâye.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Bir şeylere rağmen sevdiklerimiz, çeşitli sebeplerden sevdiklerimiz, yokluğunda eksik kaldıklarımız, varlığında tam olduklarımız, “aynı benim gibi” diye sevdiklerimiz, “çok değişik biri” diye hoşlandıklarımız, sebepsiz sevdiklerimiz… Tüm sınıflandırmalara, sebeplere rağmen yalnızlığımızı silmeyi başaran herkes dostumuz sayılır.
Chantal Schreiber’in Kuraldışı Çocuk’tan çıkan kitabı Kehanet – Bir dost nadiren kendiliğinden gelir, bir dostun anlamına ve varlığına dair anlatılmış, muzip bir hikâye. Bir ayı ile bir tavuskuşunun kendilerine iyi bir dost bulabilmek için çıktıkları yolculuğu anlatan kitap, Susanne Wechdorn’un çizimleriyle renkleniyor.
İninde leziz meyveleri ve balıyla mutlu bir hayat süren ayı, bir gün hayatında bir dostun eksikliğini hisseder. Onu nasıl ve nerede bulacağını bilemeyen ayı, akıl almak için baykuşa danışmaya karar verir. Fakat baykuş, ayının kendisine yönelttiği bu soru karşısında, “ben nerden bileyim, kâhin miyim” diye çıkışınca ayı, bir dost bulabilmek için öncelikle kâhine gitmesi gerektiğini düşünür. Kâhine gitmek için yola koyulduğunda ise tuhaf bir kuşla, tavuskuşuyla karşılaşır. Şansa bakın ki tavuskuşu da bir dostun eksikliğini çekmektedir ve o da bir dost bulabilmek için öncelikle kâhine gitmesi gerektiğini düşünüyordur.
Ayı ile tavuskuşunun kendilerine birer dost bulabilmek amacıyla çıktıkları bu yolculuk, çok geçmeden her ikisine de şahane birer dost armağan eden bir maceraya dönüşüyor. Birbirinden tamamen ayrı dünyaların canlıları olan bu ikilinin çıktığı yolculuk, eğlenceli olduğu kadar dostluğa dair derin mesajlar taşıyor.
Kehanet, bir dostun varlığının hayatımızdaki değerini anlatmakla kalmıyor. Dost olmanın aynılık gerektirmeyen, birbirini tamamlayan ve hatta kendi içinde çeşitli rutinler, ritüeller yakalayan bir ilişki biçimi olduğunu en sarih haliyle tarif ediyor. Bir arayışla bulunamayacağını, kendiliğinden gelişen, belki de sizin fark etmediğiniz bir şekilde hayatınızda var olan kişilerin dost olduğunu anlatıyor. Üstelik arkadaş edinmeye dair önyargılara da savaş açıyor.
Bu sırada, kitabın kapağında yazarla çizerin isimlerinin aynı fontla yan yana yazılması, çocuk kitaplarının yazar ve çizer ortak çalışmasıyla ayağa kalkan çalışmalar olduğu düşünüldüğünde, görmekten mutlu olduğumuz bir detay. Daha nice kitap kapağında görebilmeyi dileriz.

Kehanet Chantal Schreiber Resimleyen: Susanne Wechdorn Türkçeleştiren: Aydan Çerçiler Kuraldışı Çocuk, 64 sayfa
Kehanet
Chantal Schreiber
Resimleyen: Susanne Wechdorn
Türkçeleştiren: Aydan Çerçiler
Kuraldışı Çocuk, 64 sayfa
Show More