İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Alın kitabınızı çıkın dışarıya, yaz geldi!

Hep Kitap, Kitapsever Bay Tilki ve Bay Tilki ve Kırmızı İp gibi güzel kitapların ardından yine Franziska Biermann’ın yazıp resimlediği, yine Süheyla Kaya’nın Türkçeye kazandırdığı ve tabii ki yine severek okuyacağımız yepyeni bir macerayla karşımızda.

Yazan: Nuray Gönülşen

Tembel Kedi Josef, dışarıdan bakıldığında çok planlı ve düzenli bir kedi. Her gününü “sindirim için şekerleme”, “beyin gevşetme ve meditasyon”, “vücut bakımı”, “eğitim programı” (bildiğiniz TV izleme) gibi etkinliklerle dakika dakika planlanmış durumda. Tüm bu faaliyetleri kanepesinde gerçekleştiriyor. Günde bir kez ihtiyaç gidermek için dışarı çıkıp mecburen bahçenin arka tarafına gitmek zorunda. Evden çıktığı bu nadir anlardan birinde komşusu futbolcu köpek Rudi’yle yanlışlıkla çarpışıyorlar ve ondan kendisine bir pire bulaşıyor. 23 saniyede bir “hart!” diye ısıran bu pireden kurtulmak için tembel kahramanımızın harekete geçmesi, evinden dışarı çıkıp bu pireyi başkasına bulaştırması şart. Bizim Josef macerası boyunca bir hintdomuzu, bir inek, bir köpek, bir kız çocuğu ve genç bir dişi kediyle ahbap oluyor. Hepsine dostane bir tutum takınarak yaklaşıyor, iyilikler yapıyor, yardımcı oluyor. Bu yardımları sırasında da hepsine şöyle bir sürtünüyor ki pire kendisinden o kişiye geçsin.
Sonunda pire başkasına geçiyor mu merak edip muhakkak öğrenmek isteyenleri kitabı okumaya davet ediyoruz. Ama şu kesin ki bu yolculuk, bu süreç bizim tembel kedimizi iflah olmaz şekilde değiştiriyor.
Tembel Kedi Josef, güzel çizilmiş, güzel yazılmış bir kitap. Kedilerin o hınzır tembelliği çok güzel resmedilmiş, kedileri sevenlerin bu kitabı sevmemesi imkânsız. Bir de su bulunduğu kabın şeklini alır ya hani; bütün gün kanepede oturursan Josef tipi biri olursun, bütün gün dışarıda dolaşırsan da başka türde biri olursun. Hafta sonları çoğumuz evde oturuyoruz, kendimizle beraber çocukları da eve hapsediyoruz. Bütün gün/gece TV karşısında veya telefon elinde bir “Tembel Kedi Josef” hayatı yaşamayan yok. Hareket etmeyi pek sevmeyen çocuklara ve büyüklere bu kitabın bir mesajı var: Alın kitabınızı, çocuğunuzu, kendinizi, hep beraber bir deniz kıyısına, bir çimenlik alana gidin. Yaz geldi! Tadını çıkarın! İnsanlarla tanışın! Yaşayın! Kanepenizden kalkmazsanız, acımasız bir pirenin sizi de kanepeye yasladığınız kaidenizden “hart” diye ısırdığını duyacaksınız. 23 saniyede bir…

Tembel Kedi Josef Franziska Biermann Türkçeleştiren: Süheyla Kaya Hep Kitap, 64 sayfa
Tembel Kedi Josef
Franziska Biermann
Türkçeleştiren: Süheyla Kaya
Hep Kitap, 64 sayfa
Show More