İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sandviçlerim Olmadan Asla!

Salamlı, peynirli, kurutulmuş domatesli, küçük karidesli ve olmazsa olmaz anne yapımı mayonezle hazırlanmış birbirinden enfes sandviçler… Ağzınız sulandı değil mi? Peki, bağımlısı olacağınız bu sandviçlerin siz daha bir ısırık alamadan çalınacağını söylersem?

Yazan: Emel Altay

İlköğretim yıllarının insan hayatının en çılgın maceralarına sahne olduğunu, büyüdükçe bu çılgınlığın yerini, adına normal dediğimiz bir sıkıcılığa bıraktığını söylesem, bana katılır mısınız? Çocuklar, mavi gezegenimize henüz düşmüş başka bir galaksinin canlıları gibidir. Hayatı algılamalarındaki kendine özgülükleri, henüz dünyanın rahle-i tedrisinden geçmemiş –iyi ki- hayal güçleri ile ne zaman ne yapacakları, hangi türlü maceralara bodoslama girecekleri bilinmez. Karşımızdaki tahminen 10 yaşını geçmemiş sevimli bir çocuk: Marin. Ve Marin’in çok büyük bir sıkıntısı var. Kitabın adı üzerinde, küçük kahramanımızın başı lezzetli mi lezzetli sandviçlerine musallat olan hırsızla dertte. Sandviç Hırsızı, çok renkli çizimleri ve az ama öz metniyle sizi bir meraka ortak ediyor: Nasıl biri küçük bir çocuğun beslenme çantasından sandviç çalacak kadar acımasız olabilir? Ama Marin, her güne özel hazırlanmış enfes sandviçlerini anlattıkça az da olsa hırsıza hak veriyoruz. Hey, burada anne yapımı mayonezlerle harmanlanmış ton balığı ve kurutulmuş domateslerden bahsediyoruz!

BESLENME ÇANTASINDAKİ BOŞLUK
Marin’in anne ve babası tam bir gurme. Dünyanın her yerinden alınmış yemek kitapları, kendilerine has tarifler, ev yapımı özel tatlar, özenle hazırlanan sofralar, beslenme çantaları… Marin, çok şanslı bir çocuk. Her öğlen beslenme çantasında onu, annesinin hazırladığı harikulade bir sandviçin ve babasının sevgi dolu notunun beklediğini biliyor. Ama o da ne? Bugün günlerden pazartesi, yani en sevdiği sandviç günü; salamlı, peynirli ve marullu… Hem de kung-fu hocalarının işlettiği gizli bir fırında pişirilen özel bir buğday ekmeğinde! Söylemiştik, Marin çok şanslı bir çocuk…tu. Beslenme çantasını açıp da ağzını şapırdatarak yemeği beklediği sandviçinin yerinde kocaman bir boşluk görene dek… O boşluk tüm gün Marin’in midesinde var olmaya devam ediyor. Derste bir yandan öğretmenin anlattıklarına konsantre olmaya çalışan ufaklık, bir yandan da sandviçini çalmış olabilecek olağan şüphelilerin listesini yapıyor. Ama işi zor, çünkü onun gözünde neredeyse herkesin sandviçini çalması için bir sebebi olabilir; çünkü annesi dünyanın en lezzetli sandviçlerini yapıyor. Günler böyle geçerken Marin kendini kâh açlıktan ve sinirden gözü dönmüş hâlde öğretmenler odasında buluyor kâh yemekhanede üst sınıflardan bir çocuğun ağzının içindeki sandviç kırıntılarını incelerken… Beslenme çantasına misinaya bağlı zil takmaktan, çantasını sınıfın en fakiri Talihsiz Marie’nin kimsenin bakmayacağı paltosunun altına saklamaya dek her yola başvuruyor. Ama yüz metre öteden görse tanıyacağı sandviçlerine bir türlü kavuşamıyor.

MARIN’IN ANNESİ LEZZET TOPLARINI HAZIRLIYOR
Marin’in gözünde şüpheli sayısı artarken, okul müdüründen de beklediği yardımı göremeyince sorununu anne babasına açmaya karar veriyor. Annesi bu haberi duyunca dondurulmuş gıdaya bakar gibi bir öfke beliriyor gözlerinde. Bin bir özenle hazırladığı sandviçlerini oğlunun yiyemediğini bilmek içini intikam duygusuyla dolduruyor. Kimyager edasıyla hazırladığı ve lezzet topları adını verdiği birbirinden garip içerikli lezzet toplarını Marin’in yarınki sandviçinin içine enjekte ediyor. Artık sandviç hırsızının başı fena hâlde dertte. Ee, oğlunun beslenmesini bu kadar önemseyen bir anneyi karşısına almamalıydı.

İPUÇLARI BAŞARIYLA SERPİŞTİRİLMİŞ
Kitap, daha çok çizimlerle ilerlese de az ama öz anlatımıyla sürükleyici bir hikâye çıkmış ortaya. Çizimlerin özgünlüğü ve sevimliliğiyle ilk sayfadan itibaren Marin’e ve sandviçlerine sempati beslemeye başlıyorsunuz. Dikkati çeken bir ayrıntı ise olayların büyük kısmının geçtiği okulun döküntülüğü üzerine yapılan vurgular… Su damlatan, sıvaları dökülen tavanlar, kırık askılıklar, okurun dikkatini bir yere çekme konusunda başarılıyla verilmiş ipuçları. Hikâyenin çözüm bölümüyle birlikte yazar Andre Marois’in bu ayrıntılarla neyi amaçladığını sanırım daha iyi anlıyoruz.

ÖZGÜN ÇİZGİLER VE RENKLER
Çizer Patrick Doyon, çizimleri ve renk seçimlerindeki kendine has ayrıntılarla, ilk kitabında bana kalırsa harika bir iş çıkarmış. Bu anlamda Doyon’un küçük okuyucularının parlak zekâlarına layık olmaya çalıştığını ve onların renkli hayal dünyalarına yakışacak zenginlikte sayfalar hazırladığını söylemeliyiz. Başkarakter Marin’in etrafını çevreleyen diğer tüm karakterlerin, özellikle hoş ayrıntılarla bezenmiş müdür karakteri, aynı özen ve zevkle hazırlandığı da belli oluyor. Doyon’un Andre Marois’le uyumunun da Marin’in sandviçleri gibi lezzetli olduğunu ve bu işbirliğinin devam etmesini istediğimizi not düşelim. Bu noktada, yayınevinin, işin hakkını teslim eden baskısını da es geçmemek lazım. Redhouse Kidz, yetişkinlere özel janjanlı grafik romanlardan eksiği olmayan, çok şık bir işe imza atmış.

Sandviç Hırsızı Andre Marois Resimleyen: Patrick Doyon Türkçeleştiren: Çiğdem Şehsuvaroğlu Redhouse Kidz, 160 sayfa
Sandviç Hırsızı
Andre Marois
Resimleyen: Patrick Doyon
Türkçeleştiren: Çiğdem Şehsuvaroğlu
Redhouse Kidz, 160 sayfa
Show More