İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Horoz’un renkli dünya gezisi

“Güzel bir sabah horozun canı gezmek istedi. ‘Bari dünyayı gezeyim’ dedi ve yola koyuldu.”

Yazan: Hasret Özdemir Gülbay

Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz kitabını, yazarı Eric Carle’ı tanıtmadan anlatmaya çalışmak pek mümkün değil. Kendisini küçük çocuklar için resimli kitaplar yazan ve tasarlayan birisi olarak tanımlayan Carle, 1929 yılında New York’ta dünyaya geldi. Bugüne kadar yazdığı ve resimlediği kitaplar tüm dünyada 62 dilde yayımlandı ve yaklaşık 139 milyon satış yaptı. Sayılardan bahsetmişken; en önemli kitabı Aç Tırtıl’ın da 44 milyon okura ulaştığını eklemek gerekiyor.
Eric Carle’ın, diğer kitaplarında olduğu gibi, Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz’da da kolaj tekniğini kullandığını görüyoruz. Elleriyle boyadığı kâğıtları, katman katman kesip yapıştırarak, hem boyutlu hem de oldukça neşeli görseller elde ediyor. Eric Carle, tasarladığı kitaplarda, çocuklar için okunabilir bir oyuncak ve dokunulabilir bir kitap yaratmayı amaçladığını söylüyor. Bu amacın sonucu olarak da horozun rengi, kedilerin tonları, balıkların mavisi, kısaca tüm kitap bizi dokunmaya, oynamaya ve okumaya davet ediyor, gözlerimizi okşuyor.
Kitaplarında ev ve okul arasında bir köprü kurmayı hedefleyen Eric Carle, öğrenmenin hem etkileyici hem de eğlenceli olabileceğini anlatıyor. Sayılar, günler ya da meyve isimleri doğal akışın içerisinde, yaratıcı bir kitabın renkli atmosferinde öğretiliyor.
Sayıları anlamakta güçlük çeken ya da sayılarla yeni tanışmakta olan çocuklar için yazılmış olan Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz, Mavi Bulut Yayıncılık tarafından Türkçeye kazandırıldı. Kitap, bir horozun dünyayı gezmeye karar vermesiyle başlıyor. Çok geçmeden ona iki kedi, üç kurbağa, dört kaplumbağa ve beş balık ekleniyor. Horozun dünya gezisine katılan diğer hayvanlarla beraber sayı, yavaş yavaş 15’e ulaşıyor. Her şey yolunda ilerlerken, hayvanların nerede uyuyacakları, ne yiyecekleri, nasıl ısınacakları problemleri ortaya çıkıyor. Hikâyenin sonu ise hem ders verir hem gülümsetir hem de en azından 15’e kadar saymayı öğretir nitelikte.
Unutmadan; yolunuz düşerse Eric Carle’ın Amerika Massachusetts’de bulunan “The Eric Carle Museum of Picture Book Art” müzesini ziyaret etmenizi de öneririm.

 

 

 

Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz Eric Carle Türkçeleştiren: Fatih Erdoğan Mavi Bulut Yayınları, 32 sayfa
Dünyayı Gezmek İsteyen Horoz
Eric Carle
Türkçeleştiren: Fatih Erdoğan
Mavi Bulut Yayınları, 32 sayfa
Show More