İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Şu zürafayı sarımsaklasak da mı saklasak?

Bu kitap, kedi köpeğe doyamayıp evde zürafa beslemek isteyen çocuklara yol gösterici olabilir. Tabii kahkahalarla gülmek isteyenlere de…

Yazan: Gökçe Gökçeer

Evde hayvan beslemek hemen her çocuğun hayali. Ama aileler bu hayale çoğu zaman engel olabiliyor. Çünkü bakımı zor, sorumluluk istiyor. Çünkü onlar oyuncak değil canlı. Haklılar ama bazen de işin tadını kaçırıyorlar. Kitabımızın kahramanının ise daha yaratıcı bir fikri var. O, evde zürafa beslemek istiyor. Peki ya ailesi?
Önce sirkten kurtaralım, sonra…
Bir eğlence parkında yer alan sirkten zürafa kurtarmak, aslında alenen onu kaçırmak harika bir fikir. Kitap bu aktivist girişimle başlıyor, ne mutlu. Hayvanların sirkte eğlenmediğini, onların oradan kurtarılmasını gerektiğini anlatmak istiyor bize. Ve zürafanın kurtarıldığı karede tüm hayvanların üzgün halde geride kaldığı dikkatli gözlerden kaçmıyor.
Zürafa kurtarıldı, işlem tamam. Şimdi sırada ona mutlu bir yuva bulmak var. Acaba nerede mutlu olur ki bu hayvan? Evin içinde olabilmesi gerçekten mümkün mü? Çeşitli denemeler yapılıyor bununla ilgili. Zürafanın eve sığması, daha doğrusu “uygun yerlere” saklanması için ne tür çözümler bulunabileceği üzerinde duruluyor. Elbette ona uygun yer yok evde. Çünkü o bir ZÜRAFA! Evinde aslan, kaplan, tilki ve benzeri yabani hayvanları beslemeye çalışanlar biliyorum. Bu kitap belki “şakayla karışık” onlara da biraz akıl verir.
Pearson’dan çıkan Zürafa Saklama Rehberi, daha önce yine aynı yayınevinin yayımladığı Mamut Yıkama Rehberi’nin yazarı Michelle Robinson imzasını taşıyor. Çizer Claire Powell ise rengârenk ve canlı stiliyle göz dolduruyor. Kitap, hem sınırsız eğlence vadediyor hem de inceden verdiği mesajlarla çocukların ve ailelerinin başucu kitaplarından biri olmaya aday. Yabani hayvanların evinin ormanlar olduğunu, her canlıyı evimize tıkamayacağımızı, bizim mutluluk sandığımız şeyin aslında başkaları için hatta bir süre sonra bizim için bile mutluluk olamayabileceğini anlatıyor. Bu anlamda zürafaları kurtarmak, sonra gerekirse saklamak, sonra kesinlikle özgür kılmak, belki sonra da mutluluğun ne olabileceğini düşünmek için herkese rehber olabilecek, şahane bir resimli kitap.

 

 

 

Zürafa Saklama Rehberi Michelle Robinson Resimleyen: Claire Powell Türkçeleştiren: Melike Hendek Pearson Yayınları, 32 sayfa
Zürafa Saklama Rehberi
Michelle Robinson
Resimleyen: Claire Powell
Türkçeleştiren: Melike Hendek
Pearson Yayınları, 32 sayfa

 

Show More