İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Uçtu uçtu, Tamar uçtu!

Şebnem İşigüzel’in çocuklar için yazdığı üçüncü kitabı Uçtu Uçtu, farklı ve eğlenceli bir okuma deneyimi yaşatıyor. Çocuklarınıza yemek yedirmeyi ve kitap okumayı bir de böyle deneyin.

Yazan: Gökçe Gökçeer

Yemek yeme konusunda ebeveynini zorlamayan çocuk pek az bulunur. Bu dertten muzdarip ailelerin de en az çocuklar kadar çok seveceği bir kitap Uçtu Uçtu. Tamar, üç yaşında ve yemek yemeyi pek sevmiyor. Bir gün yine annesine zor anlar yaşatırken, annesi rüzgârla işbirliği yapıyor ve rüzgâr onu kaptığı gibi uçurup götürüyor. Çünkü Tamar, yemeğini yemediği için o kadar hafif ki onu uçurmak rüzgâr için hiç de zor olmuyor!
Neyse ki rüzgârın kollarında hiç korkmayan Tamar, onunla birlikte doğada birçok hayvanı gözlemleme şansı buluyor. Gördüğü her hayvan karnını doyuruyor, yemeğini bitiriyor. Maceralı bir uçuş sonrası annesinin yanına dönen Tamar, elbette köftelerini bitirerek hem annesini hem bizi mutlu ediyor.
Hikâye, aslında yemek yemeyen çocuğun bir problem olduğuna dikkat çekmek istemiyor. Aksine, yemek yemeyen çocuğun peşinde elinde tabakla koşan anne sorununa işaret ediyor ve şu mesajı veriyor, ya da ben bunu alıyorum: “Acıkan çocuk yer, kendinizi de çocuğu da yıpratmayın!” Bu konuda gerginlik yaşayan ebeveyn ile çocukların ilişkisini de düzeltip renklendirebilecek bir güce sahip olduğunu düşünüyorum kitabın.
Çizimler, işlerini takip ettiğim ve başarılı bulduğum Halil Sercan Tunalı’ya ait. Kitabın asıl dikkat çeken özelliğine gelince… Alışıldık kitaplardan epey farklı. Çevirerek okuyacağınız sayfalar yok bu kitapta. Bir poster gibi katlanarak karton kapağın içine yerleştirilen tek bir dev sayfayı okuyorsunuz. Sayfa numaraları metni takip etmenizi kolaylaştırılıyor. Bu dev sayfanın arkasını çevirdiğimizde ise annesiyle Tamar’ın kocaman bir posteri karşımıza çıkıyor. Kitap bu hâliyle kesinlikle özgün bir tasarıma sahip. Ancak bir çocuk için okunması, elde tutulması ve kavranması güç olabilir. Ben bile zorlandım desem yalan olmaz. Belki de küçük yaşta el becerisini geliştirmek ve benim durumuma düşmemek için bu tarz yeniliklere açık olmakta fayda vardır; böyle de yorumlanabilir.
Şebnem İşigüzel’in üç yaşındaki kızı Tamar’dan ilham alarak yazdığı Uçtu Uçtu’yu okurken çok güleceksiniz. Dahası, uçma garantili…

 

 

 

Uçtu Uçtu
Şebnem İşigüzel
Resimleyen: Halil Sercan Tunalı
Çınar Yayınları, 32 sayfa
Show More