İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bay Tam Tersi

Hayali arkadaşlar, yaramazlıkların inkârı için söylenen ufak tefek yalanlar ve elbette uçsuz bucaksız hayal gücü, küçük çocukların hayatında çok rastlanan özellikler. Küçük insanların durumu kurtarmaya ya da durumdan faydalanmaya çalıştıkları basit yalanların sonu nereye varır?

Yazan: M. Banu Aksoy

Hepimizin başına gelmiştir. Bazı günler kötü başlar. “Yatağın ters tarafından kalkmışım,” deyip güne devam ederiz. Ama nafile… O gün ters geçmeye mahkûmdur. Anahtarı kaybederiz, otobüsü kaçırırız, en sevdiğimiz kalemin yerinde yeller esiyordur ve gün boyu onlarca terslik olmaya devam eder. Tek dileğimiz o günün bir an önce sona ermesidir.
Nate için ise durum biraz daha farklı. Nate uyanır ve tavandan ona bakmakta olan Bay Tam Tersi ile göz göze gelir. Ona aşağı inmesini söylese de tavandaki adama hiç aldırmaz. “Baba, tavanımda bir Tam Tersi var!” diye bağırır parmağıyla göstererek. Babası dönüp bakana kadar Bay Tam Tersi ortadan kaybolmuştur bile. “Hadi ama Nate!” der babası, “Yatakta biraz daha kalmak için böyle hikâyeler uydurmazdın sen.”
Bay Tam Tersi, Nate’in gününün geri kalanında da iş başındadır. Kahvaltı masasını birbirine katar. Resim dersinde tavan ve öğretmen dâhil her yere boya bulaştıran da Nate değil, Bay Tam Tersi’dir aslında. Ne var ki onu sadece Nate gördüğü için işler Nate açısından çok da iyi gitmez. İşte o noktada Nate’in bir karar alması gerekir. Ya Bay Tam Tersi’nin hayatına alt üst etmesine seyirci kalacak ya da aklını kullanıp Bay Tam Tersi’ni etkisiz hâle getirmenin bir yolunu bulacaktır.
Hayali arkadaşlar, yaramazlıkların inkârı için söylenen ufak tefek yalanlar ve elbette uçsuz bucaksız hayal gücü, küçük çocukların hayatında çok rastlanan özellikler. Küçük insanların durumu kurtarmaya ya da durumdan faydalanmaya çalıştıkları basit yalanların sonu nereye varır? Tom MacRae, Bay Tam Tersi öyküsü ile bize böyle bir durumun üstesinden nasıl ustalıkla gelinebileceğini gösteriyor.
Tom MacRae, BBC için, içlerinde ünlü Doctor Who’un da yer aldığı pek çok diziye imza atmış bir senaryo yazarı. Bay Tam Tersi ise yazarın çocuklar için kaleme aldığı üç kitaptan ilki. Kitabın resimleri ise ülkemizdeki çocuk kitapları okurları için tanıdık bir isim olan Elena Odriozola. Bütün Gün Esneyen Prenses ve Masal Battaniyesi isimli kitaplardan anımsayacağımız Odriozola, Bay Tam Tersi’nde de harikalar yaratıyor. Kendine has figürleri ve desen zenginliğiyle Odriozola, kitabın her sayfasında bir renk cümbüşü yaratıyor.

 

 

 

Bay Tam Tersi
Tom MacRae
Resimleyen: Elena Odriozola
Türkçeleştiren: Esin Pervane
Nesin Yayınevi, 28 sayfa
Show More