İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merhaba

26 Mart – 1 Nisan tarihleri arasında kutlanan 54. Kütüphane Haftası’nın teması “Kültürel Değişim ve Kütüphaneler” olarak belirlenmiş. Hafta boyunca, başta Türk Kütüphaneciler Derneği olmak üzere pek çok kurum bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Geniş kitleleri kütüphanelerle ve kitapla buluşturmayı hedefleyen kutlama haftasını fırsat bilip rakamlarla Türkiye kütüphanelerine bakalım istedik.

İlk verimiz Uluslararası Kütüphane Dernekleri Federasyonu’ndan: 2016 itibariyle Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık 6300 kişiye, Türkiye’de ise 70000 kişiye bir halk kütüphanesi düşüyor. Fark 10 kattan fazla!

TÜİK verilerine göre Türkiye’de 1 milli kütüphane, 1137 halk kütüphanesi, 552 üniversite kütüphanesi ve 27280 örgün ve yaygın eğitim kurumu kütüphanesi olmak üzere toplam 28970 kütüphane bulunuyor. Bizim 1137 halk kütüphanemize karşın; örneğin Fransa’da 16100, Almanya’da 5021, Polonya’da 8050, Çekya’da 6245 halk kütüphanesi bulunuyor. Bu kütüphanelerin üye sayıları karşılaştırıldığında da durum içi açıcı değil.

Türkiye’de kütüphanelere kayıtlı sadece 1 milyon 700 bin üye varken; bu sayı Fransa’da 30 milyonu, Polonya’da 8 milyonu, Almanya’da 6 milyonu buluyor. Halk kütüphanelerinin sayısının yetersizliği, kütüphane ve kütüphanecilerin başkaca sorunlarıyla (bütçe, mekân, kitap varlığı, çalışma koşulları, istihdam, yasal mevzuat, teknolojinin takibi vb.) birleştiğinde durumun vahameti daha anlaşılır hale geliyor. Kütüphanecilerimizin verili duruma rağmen gösterdikleri özverili çalışmaya, azımsanmayacak başarılarına rağmen halk kütüphanelerimizin sayısının artırılması, kütüphane ve kütüphanecilerimizin sorunlarının ivedilikle çözümlenmesi en yakıcı ihtiyaçlarımızdan.

23. İzmir Kitap Fuarı 14 Nisan 2018’de kapılarını okurlara açıyor. Kültürpark Uluslararası İzmir Fuar Alanı’nda düzenlenen Fuar, 22 Nisan’a dek sürecek. Fuarı ücretsiz olarak gezebilecek olan ziyaretçiler, İyi Kitap’la da
buluşabilecekler.

Safter Korkmaz

Show More