İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bakış açını değiştir!

Şanslıyım-Şanssızım son derece yalın bir kurguyla son derece derin anlamları sırtına yüklemeyi başarmış bir başyapıt.

Yazan: Tülin Kozikoğlu

Her ne kadar çoğu kez, bir yazarı efsane yapan yarattığı kahramanı olsa da metni ilginç bir öyküye dönüştürenin, esasen sorun-çözüm ilişkisi olduğu kesin. Sorunları çözmenin çeşit çeşit yolu var. Bazen kahramanın aklıyla, bazen fiziki gücüyle, kimi zaman özel bir yeteneğiyle ya da doğaüstü bir güçle çözülür sorunlar. Ve fakat okurun zihninde ilelebet yer eden eserler çoğunlukla bir bakış açısı değişikliğiyle sorun çözen öykülerdir. Bir yazar, diğer tüm öğeleri sabit tutup sadece kahramanın olaylara bakış açısını değiştirerek sorunu sorun olmaktan çıkarmayı beceriyorsa, okurun kalbindeki “ehil yazar” tahtına oturmayı kuşkusuz hak ediyordur.
Her birimizin, kendi hayat hikâyemizin yazarı olduğunu düşünürsek… Acaba yaşamın karşımıza çıkardığı sorunları çözmek için binbir takla atmadan önce, bakış açımızı değiştirmeyi denesek, hayatımızı pürüzsüz akan bir senaryoya dönüştürmek mümkün olabilir mi?
Şanslıyım-Şanssızım, bakış açısı olgusunu ve bunun yaşamımızda oynadığı rolü ustalıkla anlatan bir kitap. Kitabın alt başlığı “Neler Olmadığının Hikâyesi”. Kitabı önce bir kapağından, ardından da diğer kapağından başlayarak okuduğumuzda, güneşli bir günde canı sokağa çıkmak isteyen Amanda›nın, aynı günü iki farklı olaylar zinciriyle yaşamasının iki farklı resmini görüyoruz. Fakat bu sadece dışarıdan bakan gözün, yani okurun gördüğü bir resim. Çünkü her iki senaryoda da “olmayanlar”dan habersiz geziniyor şehrin sokaklarında Amanda. “Olmayanlar” bazen olumlu bazen de olumsuz ihtimaller doğuruyor, fakat Amanda’yı bekleyen son değişmiyor. Her iki senaryoda da evine ulaşıyor, “olmayanlar”dan habersiz, huzurlu bir uykuya dalıyor. Amanda’nın yaşadığı bu güneşli günde “olmayanlar”a dayanarak ona “şanslı” veya “şanssız” etiketini yakıştıran okurdan başkası değil. Çünkü Amanda hayatı geldiği gibi yaşıyor, kaçırdıklarını görmüyor. Ve fakat kitabın yazarı Halling her iki senaryonun da sonunda Amanda’nın tüm bunlardan bi-haber oluşunu ters köşeye yatırınca bir anda “bakış açısı” üzerine esaslı bir yüzleşmeyle baş başa kalıyor okur.
Şanslıyım-Şanssızım son derece yalın bir kurguyla son derece derin anlamları sırtına yüklemeyi başarmış bir başyapıt. Her bireyin hayatını kurgularken kulağına küpe olacak ve zihninde derin izler bırakacak unutulmaz bir metin.

 

 

 

Şanslıyım
Thomas Halling • Resimleyen: Eva Eriksson
Türkçeleştiren: Ali Arda • İletişim Yayınları • 48 sayfa
Şanssızım
Thomas Halling • Resimleyen: Eva Eriksson
Türkçeleştiren: Ali Arda • İletişim Yayınları • 48 sayfa

 

Show More