İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Üç sihirli inci kime düşer?

İç kapakları, kitabın yazarı Sezai Ozan Zeybek’in çocukları Azade ve Ahmet Aziz resimlemiş. Öyle yakışmışlar ki kitaba ve öyle sevimli bir ruh katmışlar ki insanın bu iç kapakları öpesi geliyor.

Yazan: Melek Özlem Sezer

Epeydir tartışılan bir emeğin adaletli değerlendirilmesi sorunu: Kitap kapaklarında yazar ve ressam isimlerinin punto oranı ne olmalı? Öyle ya kimi kitaplarda resim yalnızca renk katıyor, kimilerinde metne destek oluyor kimilerinde ise resmin işlevi o kadar güçlü ki onlar artık ortak kitap olarak anılmayı hak ediyor.
Ben de görsel emeğe adalet için, Üç Sihirli İnci hakkında yazmaya önce resimlerden başlamak istedim. Bunun da çok hoş bir nedeni var. İç kapakları, kitabın yazarı Sezai Ozan Zeybek’in çocukları Azade ve Ahmet Aziz resimlemiş. Öyle yakışmışlar ki kitaba ve öyle sevimli bir ruh katmışlar ki insanın bu iç kapakları öpesi geliyor. Aynı şekilde kitabın görsel başarısında Esra Uygun’un estetik fırçasının hakkını da -punto dâhil- vermek gerek.
Klasik bir masal şablonu üzerine oturan Üç Sihirli İnci, ömrünün sonlarına yaklaştığının bilincinde olan taş ustasının, sırlarını devredeceği bir çırak aramasını konu ediniyor. Usta hiçbir adayı beğenmiyor, sonunda sıska bir kızda karar kılıyor. Sınav üç sihirli inciyi bulmak: Biri yağmuru dindiren, diğeri rüzgârı durduran, sonuncusu ateşi söndüren. Usta, kızı yolculuğunda ona yardımcı olacak bir evliyaya yönlendiriyor. Kız maceralı yolculuğunda önce onu bataklıktan geçirecek yılana, ardından dağı aşıracak kanatlı ata ve buzdan okyanustan geçirecek ejderhaya rastlıyor. Yılanın derdi yağmurdan, atın rüzgârdan, ejderhanın ise ateşten yoksun kalmak. Hepsi de kızdan bunları evliyaya sormasını istiyor. Sonunda vardığı kara ormanda herhâlde söz edilen evliya o olsa gerek ki koca meşe ona üç soru sorma hakkı tanıyor. O da bu hakkı Karun gibi zengin olabileceği sorular yerine arkadaşlarının soruları için harcıyor. Onların arzularına kavuşmalarını engelleyenin; ejderhanın boğazına, atın kanadına ve yılanın kuyruğuna takılmış taşlar olduğu ortaya çıkıyor. Taşların içinde ise sihirli inciler var.
Böylece kız sınavı geçiyor ya usta ve evliyanın sınavı eksik kalıyor bence. Neden devanın nerde olduğunu bildikleri hâlde, bu hayvanları (bir gün hikâyelerini kurmak için işe yarasın diye) dert içinde bırakmışlar?

 

 

 

Üç Sihirli İnci
Sezai Ozan Zeybek
Resimleyen: Esra Uygun
Nito Kitap, 40 sayfa

 

Show More