İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

O hayali bahçede bir sandalye

Bu beton dünyada biz büyükler saksıda çiçeklerle idare etmeye çalışırken, en azından masallarımız çocukların hayal gücüne sınır koymuyor.

Yazan:Nuray Gönülşen

Beton apartmanlarda yaşamak zorunda kalıp da rengârenk çiçekli bir bahçede keyif çatmayı hayal eden çocukların hoşlanacağı bir masal elimizdeki: Theodora (kısaca Theo) adındaki küçük kızımız, büyükbabası Poppa’yla eski evinin bahçesinde oturup çiçekler hakkında konuşmayı çok severmiş. Büyükbabası balkonu çiçek yetiştirmeye uygun olmayan, rüzgârlı bir apartman dairesine taşınınca, Theo hayali bir bahçe kurma fikrini ortaya atmış. Beraberce planlamalara başlayan ikili, bahar gelince balkona yerleştirdikleri tuvalin üzerine kendi hayali bahçelerini çizmeye başlamışlar. Büyükbaba ile torunun her bir araya gelişinde biraz daha büyüyen, çiçeklenen, çoğalan, renklenen bahçe, bulunduğu balkonu da bambaşka bir yere dönüştürmeye başlamış. Büyükbabası tatile çıktığında bahçeyi geliştirme sorumluluğu Theo’nun üzerine kalmış. Theo’nun, büyükbabasıyla anılarını ve hayal gücünü renklere yaratıcılıkla katmasıyla hayali bahçe, kendi yapısını kendi kazanan canlı bir yaşam formuna dönüşmüş. Resmi bitiren Theo, tuvale her ikisinin imzalarını attıktan sonra, çizdiği boş sandalyelere dedesiyle beraber -aynı eski evlerindeki bahçede olduğu gibi- oturacakları anı gurur, mutluluk ve sabırsızlıkla beklemeye başlamış.

Hayali Bahçem, doğa sevgisiyle sanat sevgisini birlikte aşılayan bir eser. Koşullar uygun olmasa da olumlu düşünce ve biraz çabanın yaratacağı mucizeye işaret ederken büyükbabalarla torunlar arasındaki ilişkiye hak ettiği değeri de teslim eden kitap; doğa, çizim ve renklerle ilgili çeşitli bilgileri okura belli etmeden aktarmayı başarıyor. Kanadalı yazar Andrew Larsen’in gerçek yaşam deneyimine dayalı bu samimi kurgu, Irene Luxbacher’in sıcacık çizimleriyle aktarılan büyülü gerçekçi bir anlatı. Sevgi, hayal gücü ve yaratıcılıkla boy atan bir hayali bahçe kadar verimli olmasa da rüzgâr ne kadar güçlü olursa olsun balkonun güneş gören, görece korunaklı bir kısmında yetiştirilecek birkaç gerçek çiçek de olabilirdi tabii. Bu beton dünyada biz büyükler saksıda çiçeklerle idare etmeye çalışırken, en azından masallarımız çocukların hayal gücüne sınır koymuyor.

 

 

 

Hayali Bahçem
Andrew Larsen
Resimleyen: Irene Luxbacher
Türkçeleştiren: Şirin Soysal
MEAV Yayıncılık, 36 sayfa
Show More