İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Düzene karşı çıkacak tüm kız çocuklarına!

Bugün futbol oynamak istiyorum!

Yazan: Burcu Arman

Şunda hemfikirizdir umarım: Bütün kızlar prenses olmak istemez! Kızlara pembe, erkeklere mavi zıbın giydirmekle başlatılan hayat serüveni, “kızlar futbol oynamaz”la perçinlenerek devam ederken, birilerimiz buna itiraz ediyor: Mesela Prenses Fıldırfış!

Yıldıray Karakiya, Harikalar Diyarı’nın Alice’i gibi, kendine biçilmiş rolleri reddeden kız çocuğu masallarına farklı ve bir o kadar eğlenceli bir yorum getirmiş.

Fıldırfış, ne güzel elbiselerden hoşlanıyor ne de arkadaşlarından uzaklaştırılmaktan. Sonuçta o top oynamak, çamurla haşır neşir olmak isterken, zorla prenslerle tanıştırılan bir prenses. Her prensesten, prenses olması beklenemez ya… Bizimki de bu hesap.

Üstelik bir de kötü polisi var bu masalın: Cadı. Kızlarının tüm prensesler gibi kibar ve alımlı olmasını isteyen kral ve kraliçenin, her fırsatta onu tehdit ettiği bir cadı. Söz dinlemeyen çocukların, Cadı’nın ağılında koyun olarak hayatlarına devam etmeleri hayli manidar. Koyun gibi olmak istemedikleri için tüm kuralları benimseyip gerçek birer koyuna dönüştürülen çocukları kim kurtaracak? Elbette Cadı’yla yüzleşmekten korkmayan, cesur Fıldırfış. Üstelik onu ağıla sokmak isteyen Cadı’nın, her fırsatta onu Cadı’yla korkutan anne babasını da kurbağaya dönüştürmesine izin vererek.

Prenses Olmak İstemeyen Prenses, düzene karşı çıkmak isteyen tüm küçük kız çocukları için neşeli bir hikâye. Gökçe Yavaş Önal’ın çizimlerinin anlatım ve espri gücü öykünün keyfini bir kat daha arttırıyor. Ancak grafik tasarımın, öykünün devamlılığını aktarmada aynı başarıyı gösterdiği söylenemez. Bazı sayfalardaki görsel yerleşimleri, öyküyle bağdaşmadığı noktada kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Kitap, uyumadan önce okunacak çocuklar için hayli kahkahalarla dolu bir zamana eşdeğer görünüyor. Tüm bu keyif kurgusu içinde, belki beni rahatsız eden tek şey; klişeleri tersine çeviren hikâyede cadının, yine kötü cadı rolünde kalması. Prenses olmak istemeyen tüm kızlar gibi cadıların kötü olduğuna dair yerleşik inanca karşı çıkmam kabul görür mü bilmem ama bunun dışındaki tüm unsurlarıyla Prenses Olmak İstemeyen Prenses, hayatta ne istediğini bilen ve bunun için savaşacak (en azından savaşması gerektiğini öğrenecek) tüm kızlar için neşeli bir yol gösterici. Bu yol zaman zaman ailelere karşı gelmekten geçmek zorunda olsa bile… Bugün top oynamak istiyorum diyen tüm kız çocuklarına!

Prenses Olmak İstemeyen Prenses
Yıldıray Karakiya
Resimleyen: Gökçe Yavaş Önal
Uçanbalık, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More