İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Dikkat, bu kitap sizi ham diye yutacak!

“Bir pembe bu kadar mı güzel olur?” dedirten kitaplara da rastlanabiliyormuş meğer. İçinde Bir İskelet Var! bunlardan biri. Renklerin tatlılığından olacak, kapağında, o pembenin içinden çıkan iki elini havaya kaldırmış yemyeşil uzaylıya dönüp ikinci kez bakmadan edemiyorsunuz. Derken o uzaylının kocaman açılmış ağzını fark ediyorsunuz ve ham… Artık onun midesinde, yani kitabın içindesiniz!

Yazan: Suzan Geridönmez

Okul öncesi çağındakiler de dahil küçük çocuklara bedenin içinde neler saklandığını gerçekçi ve bilimsel bir şekilde açıklama iddiasındaki eser, her yaştan okuru sahiden de yutarcasına içine çekiyor. Bunu bir yandan, daha kapaktan yansıyan ama iç sayfalarda da sürdürülen, karmaşıklıktan uzak, vuruculuğu basitliğindeki tasarımıyla başarıyor. Öte yandan çocuk okuru doğrudan hikâyeye katıp ilgisini sürekli canlı tutmak için interaktif okuma/ öğrenme yöntemini kullanıyor.

Kuşkusuz interaktiflik, başta eğitim ve sanatta olmak üzere çok gözde bir kavram olmasına karşın kendi başına sihirli değnek değil. Herhangi bir şeyi “aktifleştirmeyen”, okurda can sıkıntısından öte etki yaratmayan nice interaktif kitap piyasada yer bulabiliyor…

Demek ki insanın, bu eser özelinde de çocuk okurun kendini kitabın odağında, hikâyenin dümeninde buluvermesini sağlayan başka bir tılsım. Belki de tılsım yok. Belki de her şey çok iyi düşünülmüş, ölçülüp biçilmiş, hedef kitlesine ne bol ne dar gelen, tam üstüne oturan bir konseptten ibaret.

İnsan bedeninin jöle kıvamında olmamasını sağlayan iskelet, kas ve sinir sistemini açıklamak için çocuğun sürekli kullandığı, tanıdık bir uzvundan, yani elden hareket etmek zekice. Tıpkı, küçük okurun tam da eliyle aktif hatta çözücü bir rol üstleneceği, onun hayal gücüne, demek oluyor ki pek sık pek çok yaratık ve uzaylı tarafından istila edilen evrenine uygun bir hikâye kurgulamak zekice olduğu gibi. Üstelik bu öyle bir hikâye ki, okur sadece arkadaşlarının doğum günü partisine yetişmeye çalışan iki uzaylıya “yardım eli” uzatmakla kalmıyor, bizzat duruma “el koyarak” kemiklerini, kaslarını ve sinirlerini ayrı ayrı işlevleriyle deneyimliyor. Deneyim elin iç yüzünü gösteren görsellerle, görseller de karmaşık ayrıntılara girmeyen ama çocuğun merakını doyurup besleyen bilimsel açıklamalarla destekleniyor.

Tasarım basit, hikâye basit, bilimsel açıklamalar basit… İlla tılsım arayanlar, “bazen az, çoktan daha fazladır”a tutunabilir. Öyle ya, İçinde Bir İskelet Var! ödüllü sanatçılar Idan Ben-Barak ve Julian Frost’un ortak ürettiği, sadelikten güç alan ilk bilimsel çocuk kitabı değil. Kendinden çokça söz ettiren Bu Kitabı Yalama da onların imzasını taşıyor.

İçinde Bir İskelet Var!
Idan Ben-Barak
Resimleyen: Julian Frost
Türkçeleştiren: Ümit Mutlu
Uçanbalık, 40 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More