İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Sessiz harfler dedektifi çalınmış harflerin peşinde

Birsen Ekim Özen’in Fom Kitap’tan çıkan son kitabı Ses Dedektifi Tolga, kayıp sessiz harflerin izini sürüp onları olması gereken yerlere geri götüren dedektif Tolga’nın hikâyesini anlatıyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Henüz okuma yazmayı öğrendiği yeni günlerde, sınıfta öğretmen bir şeyler yazdırırken “virgül” dediğinde defterine “virgül”, hatta daha fenası “bu bir isim herhâlde” diye düşünüp “birgül” yazanlar aramızda mı? Merhaba! Hiç yalnız değilsiniz!

Çoğumuz konuşmayı nasıl öğrendiğimizi bile anımsamıyoruz ama işin içine yazı girince işler biraz karışmaya başlıyor. Konuşurken mazur görülen hatalar birileri tarafından inatla düzeltilmeye, tuşlar kuşa, yütfenler lütfenlere dönmeye başlayınca biraz telaş biraz gerilim de baş gösteriyor. Bir harf ne fark ettirir ki deyip kelimelerin karmaşasıyla mücadele etmeye başlayınca, buyurun harflerin havada uçuştuğu bir meydan savaşına. Birsen Ekim Özen’in Fom Kitap’tan çıkan son kitabı Ses Dedektifi Tolga işte bu eksik, fazla ya da yanlış yere konmuş harflerin peşinden giden dedektif Tolga’nın öyküsünü anlatıyor. Öznur Sönmez’in çizimleriyle renklenen ve tipografinin nimetlerinden faydalanan kitap, görsel açıdan da oldukça zengin görünüyor.

L’LERI ÇOK SEVEN BIRI
T’leri seven bir tırtıl yüzünden isminde eksik bir harfle büyüyen Tolga, sırf bu yüzden harf dünyasına egemen bir dedektif olmaya karar veriyor. Özellikle sessiz harflerin muhafızlığını üstlenen Tolga, muhtar Hasan’dan aldığı telefonla Aylıköy’ün yardımına ihtiyacı olduğunu öğreniyor ve hemen yola düşüyor. Gidince bir de ne görsün! Köy kahvesindeki tavlalar dönmüş birer tavaya, duvardaki fotoğrafında kalpağıyla poz veren dedenin başına konmuş bir kapak, tüllü pencereler ise baştan aşağı tüy dolmuş. Yani, köydeki tüm L harfleri uçmuş gitmiş, yerine her cismi bir başkasına dönüştüren yanlış harfler gelmiş. Durumu hızla tespit eden Tolga’nın, L’leri alıp götüren şüpheliye dair de bir tahmini var: L’leri çok seven biri! Acaba o kişi adında çokça L harfi olan biri olabilir mi?

Birsen Ekim Özen’in şiirsel üslubuyla okuma zevkini ikiye katladığı bu kitap, hem eğlenceli hem de zihin açıcı bir öykü anlatıyor. Ses Dedektifi Tolga bu hâliyle ayrıca, okumaya ve yazmaya henüz başlamış çocukların başına dert olan minik hatalar için de güzel bir yüreklendirmeye dönüşüyor.

Ses Dedektifi Tolga
Birsen Ekim Özen
Resimleyen: Öznur Sönmez
FOM Kitap, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More