İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Macera ve bilim bir arada komşuda

İthaki Çocuk’un yeni serisi “Sıra Dışı İnsanlarla Kurmaca Maceralar”ın ilk kitabı Komşum Bay Tesla, endüstri mühendisi Nur Muslu Tiftikci’nin ilk kitabı. 2017’den bu yana çocuk kitapları resimleyen Linda Nihan Lafcı da eseri çizimleriyle renklendiren isim.

Yazan: Adalet Çavdar

Büyüdüğünüz evden ya da şehirden ilk kez ayrılmak zorunda kaldığınız zamanı hatırlar mısınız? Hani size hiç sorulmamıştır; aile büyükleri çoktan karar vermiş, evi bile bulmuşlardır… Siz arkadaşlarınızı, okulunuzu geride bırakmak zorunda kalırsınız. “Çocuktur, alışır,” derler. Bir yanıyla doğrudur, alışılır ama nasıl? İşte Komşum Bay Tesla da böyle bir taşınma hikâyesi ile başlıyor ve insana ister istemez, ayrılmak zorunda kaldığı, o ilk evi hatırlatıyor.

TESLA’NIN KÜÇÜK ASİSTANI
Anne ve babasının iş değişikliği nedeniyle taşınmaya karar vermeleri ve bunu ona hiç danışmamaları Andy’i elbette üzüyor. O, arkadaşlarından ayrılmak istemiyor. Taşınacakları yeni evin daha büyük olması ya da kendine ait bir odaya sahip olma fikri bile ona çekici gelmiyor. Son dakikaya kadar arkadaşlarıyla oyun oynamaya devam ediyor. Yeni evlerine taşındıklarındaysa bir süre evden dışarı çıkmak şöyle dursun, odasını bile yerleştirmeyi canı istemiyor; ta ki annesinin sabrının sınırlarını zorladığını fark edene kadar…
Kitabın adından da anlaşılacağı üzere, yeni evlerinde Andylerin komşusu ünlü biliminsanı Nikola Tesla. Andy’nin penceresinden gözetlemeye başladığı Bay Tesla ile keşfettiği yeni dünya, onun bir hayli ilgisini çekiyor.
Bir gün yanlışlıkla, Bay Tesla’nın laboratuvar camını aşağıya indirmesiyle macera da başlıyor. Andy’i yakalayan Tesla, borcunu ödeyebilmesi için ondan asistanı olmasını istiyor. Bu teklifi kabul eden Andy’nin ilk görevi ise saatlerce bir ahizenin başında durup, gelecek sinyalleri beklemek oluyor. Önce sıkılıyor, hayal kırıklığına uğruyor ama sonrasında bunu neden yaptığını ve yaptığı şeyin önemini anlıyor. Her gün Tesla’nın yanında evrenle ve bilimle ilgili pek çok şey öğrenirken; sabretmenin, elinden geldiğince çalışmanın ve birisine yardımcı olmanın insana kazandırdıklarını da keşfediyor.

GERÇEK YAŞAMDAN KURGUYA
Tesla ve Thomas Edison arasında, uzun yıllar süren bir tartışma olduğunu siz biliyor muydunuz bilmem ama ben bu kitap sayesinde öğrendim. Hikâyenin gerçek yaşamdan ilham alan kısmı ise burada başlıyor. Edison’un
adamları, Tesla’nın laboratuvarına giriyor ve onun icatlarından birini çalıyor. Andy ve yeni arkadaşları, elbette icadın peşine düşüyorlar. Nihayetinde kendilerini, Edison’un şirketinin içerisinde, heyecanı yüksek bir kaçma-kovalamacanın içinde buluyorlar. Karşılaştıkları çeşitli belalara karşı Tesla, Andy ve mahallenin diğer çocukları, hem icadı hem de birbirlerini kurtarmak için var güçleriyle mücadele ediyorlar. Ve elbette hikâye mutlu sonla bitiyor. İcadı da kurtaran kahramanlarımız, sağ salim evlerine dönüyorlar.
Nur Muslu Tiftikci, Komşum Bay Tesla ile gençlere birden fazla mesaj veriyor. İlki, hayatın aniden karşımıza çıkardığı yeniliklere açık olmak gerektiği. Mucit kime denir, icat nedir, biliminsanı olmanın gerekleri nelerdir, keşfetmenin tadı nasıldır, bilgi insanı nasıl heyecanlandırır, inandığın şeyler için mücadele etmek ne demektir gibi soruların yanıtları da kitabın diğer mesajlarından bazıları. Bütün bunları macera dolu bir hikâye ile harmanlayan yazar, gençlerin ilgiyle okuyacakları bir eser ortaya koymuş. Bir çocuğun korunaklı aile ortamının yanı sıra, her zaman arkasını kollayacak arkadaşlara ve dünyayı değiştirecek kimi fikirlerin imkânsız olmadığına inanmasını sağlayacak, hayal gücünü ve merak etme dürtüsünü canlı tutacak bir motivasyona ihtiyacı olduğunu hatırlatan bir eser…
Bu arada benim gibi bilmeyenler için not: Nikola Tesla ve Thomas Edison, vakti zamanında elektriğin iletiminde, doğru akım ve alternatif akım üzerine farklı fikirleri -ve de iş modelleri- nedeniyle birbirlerine düşman olmuşlar. Edison, sahip olduğu para ve politik ilişkiler sayesinde Tesla’nın çalışmalarını engellemeyi başarmış. Bunun sonucunda, Tesla’nın hayatı büyük bir yoksulluğa sürüklenmiş. Rivayetlere inanırsanız, Tesla’nın fikirleri hayata geçirilebilseymiş, belki de bugün elektriği ücretsiz kullanıyor olabilirmişiz, kim bilir?

Komşum Bay Tesla
Nur Muslu Tiftikci
Resimleyen: Linda Nihan Lafcı
İthaki Çocuk Yayınları, 112 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More