İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Obaye eve dönmek istiyor!

Alper Akal’ın kaleme aldığı, “Spor Gezginleri” serisinin ikinci kitabı Kayıp Zar’da zamanlar ve mekânlar arası macera devam ediyor.

Yazan: E. Nida Dinçtürk

Bir çocuk kitabındaki en kritik eşiklerden biri sanırım, anlattığı macera ne kadar uçarı olursa olsun okurunu öykünün içine çekebilmesi, onu anlattığı öykünün karakterlerinden birine dönüştürebilmesi. Hatta durumu öykülerle ve romanlarla da sınırlamamak gerekir. Oyun kitapları için de aynı durum geçerli. Galiba yetişkinlerin bile hâlâ çocuk kitapları okumaktan büyük zevk almalarının sırrı da bu detayda saklı.
Alper Akal’ın fantastik serisi “Spor Gezginleri”, zamanda ve mekânda yolculuk fikri üzerine kurulu, karakterleri kadar okurunu da yolculuğun bir parçasına dönüştürmeyi başaran kitaplardan! Serinin ilk kitabı Kaçış Oyunu’nda eski bir kutu oyunu olan Olimpium ile kahramanlarımız Selin, Melis, Tolga ve Ali eski medeniyetlere yolculuk ediyor, türlü bilmece ve yarışma ile sınanıyorlardı. Anlatıda, sorulan sorular sayesinde okurun da bilgi dağarcığı genişliyor, oynanan oyunlar ile adrenalini yükseliyordu. Akal’ın fantastik ögelerin yanı sıra sıcak arkadaşlık ilişkilerine dayandırdığı “Spor Gezginleri”nde macera, ikinci kitap Kayıp Zar ile devam ediyor. Her şeyin başlangıcı olan Olimpium’un zarı, sosyal bilgiler öğretmeni Murat Hoca tarafından ele geçiriliyor ve “yok ediliyor”. Zarın Murat Hoca’nın eline nasıl geçtiğini anlayamayan Spor Gezginleri, zarı bulamayınca Olimpium’u başka bir zarla oynamayı deniyorlar. Spor Gezginleri’ne göre işe yaramayan bu girişim aslında zamanda bir sapma yaratarak, onlara üç yıl öncesinden, Fildişi Sahilleri’nden bir arkadaş getiriyor:
Obaye! Fildişi Sahili Ümit Milli Takımı oyuncusu olan Obaye, Senegal’le oynadıkları maçın devre arasında kendini bir anda İstanbul’da Spor Gezginleri’nin karşısında buluveriyor. İki taraf için de oldukça anlaşılmaz ve karışık olan bu durumu çözmek, ancak kahramanlarımızın doğru zarı bulabilmeleri ile mümkün olacağa benziyor.
Spor Gezginleri, Olimpium zarının peşinde hummalı bir araştırmaya dalmışken Olimpium oyununun üreticisi Plato Games’in A.B.D.’deki merkezinde ve Olimpium’u Tolga’nın abisine satan Anita’nın memleketi Atina’da kafa karıştırıcı gelişmeler yaşanıyor. Plato Games’in merkezinde şirketi ele geçirmek için entrikalı planlar yapılırken, Anita ile annesi beklemedikleri biçimde şirkette hisse sahibi olduklarının haberini alıyorlar. Gel gelelim, Olimpium oyununun ve zarının gücünün farkında olan diğer hissedarlar çoktan harekete geçmiş, şirkette üstünlük elde etmek için gerekli hamleleri yapmış durumdalar. Viyana’da konservatuara girmeye hak kazanan Anita ise bu karmaşa içinde başarısının heyecanını yaşayıp tadını çıkartamıyor. Bunlar olup biterken, Spor Gezginleri ise Olimpium zarını bulabilmek için ekibi genişletmek zorunda kalıyor ve aslında pek de iyi geçinemedikleri sınıf arkadaşları Emir’in yardım teklifini ister istemez kabul ediyorlar. Bu sayede, aslında Emir’e karşı hislerinin ön yargılarından beslendiği gerçeği ile de yüzleşiyorlar. Emir bir dedektif titizliği ile zarın izini sürer ve Murat Hoca’nın gizli bağlantılarını keşfetmeye çalışırken, Olimpium zarı kendiliğinden
Tolga’yı tekrar buluyor! Spor Gezginleri, oyunu tekrar oynayabileceklerinden çok, Obaye’yi çok özlediği ülkesine geri gönderebilecekleri için seviniyorlar. Ama şimdi akıllarda tek bir soru var: Murat Hoca’nın kayıp zar ile bağlantısı ne? Bu da bir sonraki kitabın konusu!
Kendisi de çocukluğundan beri bir spor tutkunu olan Alper Akal, “Spor Gezginleri” serisinde didaktik hatalara düşmeden sporun hayatımızda neden var olması gerektiğini fısıldıyor. Satır aralarına da genel kültüre dair, dünyanın tamamını kucaklayan, çok kıymetli bilgiler serpiştiriyor. Özellikle Kayıp Zar’da teknolojinin doğru kullanımına ilişkin değerli uyarıları da dikkat çekiyor. Tüm bu evreni fantastik bir zemine taşıyıp sıcak arkadaşlık ilişkilerine sırtını dayadığında ortaya, okurlarını parmak sallamadan güzel bilgiler aktaran, heyecanını paylaşan bir anlatı ortaya çıkıyor. Macera, Gökçe Yavaş Önal’ın çizimleri ile renkleniyor.

Spor Gezginleri 2
Kayıp Zar
Alper Akal
Resimleyen: Gökçe Yavaş Önal
Tudem Yayınları, 168 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More