İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu Darwin, çocuklar için özel!

Pandemi tehdidi karşısında doğanın ve hayatın önemini iliklerimize kadar hissettiğimiz bu zor dönemde, çocukları eğlendirerek bilgilendirecek bu başvuru kaynağının önemi daha da artıyor.

Yazan: Özlem Toprak

Çocuklar için bilim ve sanat alanında doğru başvuru kaynaklarının önemi çok büyük. Küçükken karıştırdığım hayvanlar âlemi, bitkiler, uzay ve sanata dair kaynak kitaplardan ya da ansiklopedilerden aldığım keyfi hâlâ dün gibi hatırlıyorum.
Eğlendirirken öğreten bu kaynaklar, çocukların tek başına kaldığı zamanların en büyük yoldaşıdır. Bu alanda çok güzel kitaplar yayınlayan Domingo, şimdi de küçük okurları, Charles Darwin’in Türlerin Kökeni (Charles Darwin’s On The Origin of Species) ile tanıştırıyor. Sabina Radeva’nın anlatımı ve resimleriyle oluşan kitabı, Şiirsel Taş Türkçeye çevirmiş. Karmaşık konuları sade bir anlatımla anlaşılır kılmak, son derece zor bir iştir. Radeva, yalın cümleleri ve esprili diliyle Darwin’in bilimsel çalışmalarını çocukların keyifle takip edeceği bir maceraya dönüştürmüş. Dahası muhteşem çizimleriyle de içine keyifle dalınacak rengârenk bir dünya yaratmış. Kimi zaman iki sayfaya yayılan büyük boy çizimlerle kimi zaman da sayfaya yayılmış küçücük, oyunlu ayrıntılarıyla Türlerin Kökeni bu anlamda gerçek bir görsel şölen. Özenli baskısıyla dikkat çeken büyük boy, kalın, ciltli kapaklı kitabı insan elinden düşürmek istemiyor.
EVRİM HİÇ BÖYLE ANLATILMAMIŞTI
Kitabı yazmak için İngiliz doğabilimci Darwin’in bütün çalışmalarını tarayan Radeva, Darwin’in Majestelerinin Gemisi Beagle ile dünyayı gezerek yaşadığı maceralardan başlayarak Evrim Kuramının oluşma sürecini anlatıyor. “Renk ya da tasarımdaki küçük farklılıklar dahi bir hayvanın ya da bitkinin yaşamasını, hayatta kalmasını ve üremesini kolaylaştırabilir. Darwin buna Doğal Seçilim diyordu,” cümlesiyle karmaşık bir kavramı son derece anlaşılır kılan yazar, bu noktada Darwin’in şu alıntısına da yer vermiş: “Tomurcuklar büyüyüp taze tomurcuklara boy verir ve yeterince güçlü olanlar dallanarak daha cılız dalları baskılar. Ulu Yaşam Ağacı’nın da aynı şeyi, yer kabuğunu ölü ve kırık dallarıyla doldurarak ve durmaksızın dallanan o güzelim kollarıyla yeryüzünü kaplayarak yaptığına inanıyorum.” Yazar, bu kitapla ulaşmak istediği hedefiyse şöyle özetlemiş: “Çocuklar bu kitaptan gözlemin gücünü
öğrenebilir, böylece doğaya duyulan merakın bizi nasıl inanılmaz keşiflere götürdüğünü anlayabilirler.
Darwin, çağdaş teknolojinin olmadığı bir dönemde, yeryüzündeki yaşama dair anlayışımızı dönüştüren, güvenilir araştırmalar yapmayı başarmıştı.” Konuya dair güncel bilimsel bilgilere “Ek” bölümünde yer veren Radeva, kavramları yalın tanımları içerisinde toparlayarak yanlış bilinenlere değinmeyi, alana dair sözlük ve okuma önerileri hazırlamayı da ihmal etmemiş. 2019 Waterstones Yılın Kitabı Ödülü Finalisti ve aynı yılın North Somerset Teachers
Kitap Ödülü Adayı olan, resimli kitap dalında pek çok ödüle layık görülen Türlerin Kökeni, bu anlamda çocuklar için ideal bir bilimsel başvuru kitabı. Tür ve cinsleri hayran olunacak çeşitlilikleri ile tanıtan kitap, hayvanlar dünyasındaki doğuştan gelen ve hayatta kalmayı sağlayan içgüdülere de yer veriyor. İnsan bu noktada, bilime tutkuyla bağlı Darwin bu kitabı eline alsa neler hissederdi, diye düşünmeden edemiyor. Yaşadığı dönemde ileri görüşlü bakış açısıyla büyük tartışmalara yol açan ve bilimin temeli açısından tartışmasız öneme sahip bu bilim insanı, hiç şüphesiz genç kuşakları heyecanlandıran ve alana teşvik eden bu eserden çok büyük mutluluk ve gurur duyardı. Nitekim Charles Darwin’in torununun torunu olan yazar Emma Darwin de kitabı “Olabilecek en güzel şekilde ortaya konmuş çok önemli bir çalışma,” olarak nitelendiriyor.

BİLİMLE SANAT BULUŞUNCA
Grafik tasarımcı ve illüstratör olarak çalışan Sabina Radeva, hâlen ailesiyle birlikte Londra’da yaşıyor. 2008’de Almanya’da Max Planck Enstitüsü’nde Moleküler Biyoloji alanında yüksek lisansını tamamladıktan sonra 2009’dan itibaren sanatsal çalışmalara ağırlık vermeye başlayan Radeva, grafik tasarım ve danışmanlık işi kurmuş. Bilimi sanatla harmanlayan çalışmalarıyla tanınan Sabina Radeva, iki küçük kızının en büyük günlük ilham kaynağı olduğunu her fırsatta vurguluyor. Yayımlanan ilk kitabı olma özelliğini de taşıyan Türlerin Kökeni başlıklı bu resimli
uyarlama, çok satanlar listesine girerek 31 dile çevrildi.
Pandemi tehdidi karşısında doğanın ve hayatın önemini iliklerimize kadar hissettiğimiz bu zor dönemde, çocukları eğlendirerek bilgilendirecek bu başvuru kaynağının önemi daha da artıyor. Okullara ve kütüphanelere girerek hararetle tartışılmasını umut ettiğim kitap, dilerim pek çok genç bilim insanının yetişmesine de katkıda bulunur.

Türlerin Kökeni
Charles Darwin
Yeniden Anlatan ve Resimleyen:
Sabina Radeva
Türkçeleştiren: Şiirsel Taş
Domingo Yayınları, 64 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More