İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Anneanne evinden kaçışa hazır mıyız?

Çocuklar anne baba disiplininden kurtulup sınırsızca şımarabildikleri, sonsuz sevgi gördükleri ve oyuncaklara, çikolatalara boğuldukları anneanne evinde olmayı severler. Burçin içinse bu durum epey farklı. Onun bir an evvel uykucu ve ilgisiz anneannesinden kurtulup annesinin yanına kaçması gerekiyor. Neyse ki şahane bir kaçış planı var.

Yazan: Emel Altay

Çocukluğun en geçmek bilmez zamanları okulun tatile girdiği, arkadaşların yazlıklara dağıldığı, sıcak mı sıcak ve uzun mu uzun yaz aylarıdır herhâlde. İnsan bu ayları da kendi başına eğlenerek geçirmenin yollarını bulabiliyorsa işler değişir tabii. Hem de sadece çocukluk zamanlarında değil, bir ömür canı hiç sıkılmaz.

Okumayı yeni sökmüş küçük kahramanımız Burçin’in canı aşırı sıkılıyor. Anneannesinin evinde sonu belirsiz bir misafirlikte. Evde hiç oyuncak yok, defalarca okuyup hayaller kuracağı kitaplar yok, oynayacak arkadaş yok. Elde sadece ketum mu ketum, ilgisiz ve uykucu, çocuklarla ilgilenmekten zerre anlamayan bir anneanne var. Üstelik Burçin, anne babasıyla birlikte Kars’ta yaşıyorken anneannesinin evi İzmir’de. Yani küçük kızın aslında içinde olmak istediği ev, ülkenin taa öbür ucunda. Neyse ki Burçin’in sağlam bir kaçış planı var.

TERMOSİFON VE HEYKELCİKTEN OLUŞAN BEYİN TAKIMI

Burçin’in annesi büyük bir kaza geçirip uzun süre hastanede kalmak zorunda kalınca, babası hem hastanede refakatçi olup hem de kızına bakamayacağını düşündüğü için Burçin’i anneannesine bırakmaya karar veriyor. Kaçış Planı, bu kararın biraz sonrasında, bir çocuğun ilgisini çekecek tek bir şeyin dahi bulunmadığı evden kaçma planları yapmasıyla başlıyor. Ara ara Burçin’in ağzından annesinin başına gelen kazayı, İzmir’e onu dayısının getirdiğini ve evdeki yeni yaşamı hakkında bilgiler ediniyoruz. Burçin’in geçici yuvasında en çok şaşırdığı şey; anneannesinin uykuya olan aşırı düşkünlüğü. Öğlen 1’den önce kalkmayan anneanne, Burçin’i mecburen becerikli bir küçük kıza çeviriyor. Sabah en geç 8’den uyanan Burçin, kahvaltıyı kendi başına hâlletmesi gerekince, kakaolu süt ve kurabiye yapmayı öğreniyor. Mutfakta özgürce hareket etmeyi ve evde kendi başına takılmayı sevse de oyuncaksız ve arkadaşsız günler, geçmek bilmiyor. Anneannesinin “kaynar sıcaklarda dışarı çıkılmaz” ikazları yüzünden arkadaş da edinemeyen Burçin, zamanla hayal gücünün yardımıyla da olsa kendisine bir arkadaş grubu kuruyor. Ancak bu arkadaşlar biraz değişik. Venüs, salonun vitrininde duran küçük bir heykelcik, Bora ise banyodaki termosifondan başka bir şey değil aslında ama hayal gücü sınırsız Burçin için onlar, kaçış planının en büyük destekçileri.

HANSEL VE GRETEL GİBİ, AİLESİNE GİDEN YOLU İŞARETLİYOR

Burçin, bir yandan Kars’a ailesinin yanına kaçma planını adım adım işlerken diğer yandan da anneannesinin garip tavırlarına, onu bir sepet gibi misafirliklere götürmesine, kısaca sürdürdüğü hayatın kendi ailesinden çok farklı işleyen temposuna alışmaya başlıyor. Yine de anneannesinin onun isteklerini hiçe sayan tavırlarına katlanmak güç. Bu nedenle devreye balkondan balkona iletişim kurduğu karşı komşunun çocuklarını da katarak kaçış planını iyice şekillendiriyor. İzmir’den Kars’a gitmesi için gereken otobüs bileti parasını da büyüklerin öğrenince çok kızacağı, haylaz bir yolla çözen Burçin, otogara gitmek için evi terk etse de sonuç hiç de umduğu gibi olmuyor. Oysa günlerce yolunu nasıl kaybetmeyeceğini planlamış, haritalar çizmiş, hatta Hansel ile Gratel gibi geçtiği yollara ekmek kırıntıları niyetine düğmeler bırakmıştı. Sonunda, üstelik bu kez mutlulukla anneannesine dönen Burçin’i tatlı bir sürprizin beklediğini de söyleyelim.

YAZAR, İLHAMI KENDİ ÇOCUKLUĞUNDAN ALMIŞ

Aslı Perker, kitabı kendi hayat hikâyesinden yola çıkarak kaleme almış. Onun anneannesi de tıpkı Burçin’inki gibi uykucu, aksi, bir çocukla vakit geçirme konusunda ne bir bilgisi ne de hevesi olan, tuhaf ama kendine özgü sevgisiyle de bağ kurabilen biriymiş. Aslı Perker’in yine başkarakteri Burçin gibi bir zorunluluk sebebiyle anneannesinde kaldığı dönemin, başlarda çok sıkıcı ama sonra hayal gücünü sonsuz zenginleştiren, büyüdüğünde yazar olmasını sağlayan en önemli zamanlar olduğu bilgisine yer veriliyor kitabın sonunda.

Kaçış Planı, altı romandan sonra Aslı Perker’in yazdığı ilk çocuk kitabı. Yazar, bir çocuğun zihnine girmeyi ustaca başarıyor. Günlük rutinlerin, aileden uzak kalmanın, yetişkinlerin dünyasında çocuk olmanın ayrıntılarına başarıyla giren kitap, sayfa tasarımı ve resimleriyle de çok albenili. Keleş’in, Burçin’in dünyasına rahatça girdiğini ve bizleri de o dünyaya davet etmeyi ustaca başardığını söylemek mümkün.

Kaçış Planı
Aslı Perker
Resimleyen Ezgi Keleş
Taze Kitap, 176 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More