İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Rüyadan masala…

Her zaman anneanneler, dedeler masal anlatacak değil ya, bu kez anlatıcımız bir torun. Her çocuk gibi onun da sonsuz hayal gücü, anlatacak sınırsız masalı var.

Yazan: M. Banu Aksoy

Masalların büyükanneler ve büyükbabalarla ayrılmaz bir ilişkisi olmalı. Küçükken ninesinden ya da dedesinden masal dinleyen çocukların sayısı hiç de az değildir. Masallar, torunlarla büyükler arasındaki bağı güçlendiren, asla unutulmayan ve anılarımızda pırıltılı izler bırakan sihirli birer yapıştırıcı gibidir. Geride kalan bir diğer şey ise mutluluk duygusudur. Rüyalar ise bambaşka bir konudur. Ama bazı rüyaların bir kısmından gayet güzel birer masal çıkabilir, öyle değil mi?

Filiz Özdem’in yazdığı, Fethi Yılmaz’ın resimlediği Mutluluk Hediyesi isimli kitap da işte tam olarak bu anlatıyor. İşin içinde bir büyükanne,
bir torun, bir rüya-masal ve kaçınılmaz olarak mutluluk var.

Süslü Beri rüyaları öyle sever ki her sabah torununa sorar: “Eee Güğüm Hanım, ne gördün bakalım düşte dünekte?” Oysa bazı sabahlar rüyalarımızı hatırlamayız. Öykümüzün kahramanın gönlü de konuyu bu şekilde kapatmaya elvermez. Böylece bir rüya uyduruverir ve başlar anlatmaya.

Her masalda (ve elbette rüyada) olduğu gibi burada da her şey mümkün. Uçan gemiler, suyun altına hapsolan kuşlarla gökte süzülen balıklar, sihirli altın meyveler, gözyaşları, kraliçeler, şövalyeler… Elbette yine her masalda olduğu gibi açgözlü bir kötü karakter ile onun peşine düşen bir kahraman… Tüm masallar gibi Mutluluk Hediyesi’nin de mutlu sonla bittiği söylemek gerek.

Her zaman anneanneler, dedeler masal anlatacak değil ya, bu kez anlatıcımız bir torun. Her çocuk gibi onun da sonsuz hayal gücü, anlatacak sınırsız masalı var. Konu masallar ve rüyalar olunca kitabın görselleriyle ilgili daha fazla beklentiye girdiğimi itiraf etmeliyim. Anneannenin salonunun üç sahnede de aynı açıyla kullanılması yerine, masala dair göndermelere daha fazla yer verilseydi, kitabın resimlerini “okuyan” küçükler için daha doyurucu olurdu. Aynalı labirentte figürün hep aynı tarafının görünmesi ise masal kitabında bile olsa kafa karıştırıcı oluyor.

Öte yandan kitabın rüya gören ya da rüya hayal eden küçük okurlar için kendi masallarını uydurmaları konusunda ilham verici olacağını umabiliriz.

Mutluluk Hediyesi
Filiz Özdem
Resimleyen: Fethi Yılmaz
Yapı Kredi Yayınları, 32 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More