İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Atatürk’ün dünyasına açılan renkli pencere

“Ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım…”*

Yazan: Nihan Bora Sapmaz

Tarihte iz bırakmış bir insanı tanımak için, onun kronolojik olarak neler yaptığına bakmak yetmez. Nasıl bir iç dünyası olduğunu bilmek, kimler için neler başardığını görmek ve yaşadığı dönemi göz önünde bulundurarak ne tür zorlukları aştığını anlamak gerekir. Atatürk’le Birlikte Düşünelim!, tam da bahsettiğim amaçla Mustafa Kemal Atatürk’ü pek bilinmeyen yönleriyle ele alıyor ve okurunu, onu anlamaya bir adım daha yaklaştırıyor.

Siz Mustafa Kemal’i ne kadar tanıyorsunuz bilmiyorum ama ben, Mavisel Yener’in kaleme aldığı bu eser sayesinde, onu düşündüğüm kadar iyi tanımadığımı fark ettim. Atatürk’le Birlikte Düşünelim!, bugüne dek okumaya alışageldiğimiz Atatürk
anlatılarından farklı olarak erişilmez, prototip bir tarihi kişilikle baş başa bırakmıyor bizi. Mustafa Kemal’in yaşamına ve düşünce dünyasına dair pek çok detayla bütünsel bir portre çiziyor. Tam da bu noktada, ciddi bir araştırma, okuma ve yeniden yorumlama mesaisi gerektiren böylesi bir eserin oluşumunda, ödüllü yazar Mavisel Yener’in üretken emeğinin hakkını teslim etmek gerekiyor.

İÇERIK TASARIMLA BULUŞUNCA
Özellikle okul eksenli tarih okumaları, çoğu çocuk ve genç okur için sıkıcı zorunluluklardır. Tekdüze anlatımlarıyla sürükleyicilikten uzak, kronoloji her şeymiş gibi şablonlarla ilerleyen ve kim bilir kimin, ne zaman hazırladığı bir müfredat içeriğini yineleyip duran ders kitapları, bu sıkıcılığın kaynaklarındandır. Üstelik sadece ders kitapları da değil, çocuk ve gençler için başvuru kaynağı olsun diye üretilen çoğu popüler tarih eseri de benzeri sorunlara sahiptir. Atatürk’le Birlikte Düşünelim!, bu anlamda da farklı bir çalışma.

Yener’in, okurun ilgisini canlı tutan akıcı anlatımı, kitabın renkli ve hareketli görsel tasarımıyla da desteklenmiş. Malum, günümüz dünyasında içerik ne kadar sağlam olursa olsun, görsel sunum iyi değilse okurun dikkatini kitaba çekmek çok zor. Yener’in eserinde, renk ve tipografi seçimleri, fotoğraf kullanımları, bölüm geçişlerindeki grafik uygulamalar, kısacası bir bütün olarak grafik tasarım oldukça başarılı.

Mavisel Yener, okurunu da kitabın serüvenine katmayı ihmal etmemiş. “Düşünelim”, “Yazalım”, “Tartışalım”, “Senaryo Taslağı Oluşturalım” gibi başlıklarla okuruna açtığı etkinlik alanları kitabın bir başka önemli artısı. Bu interaktif okuma deneyimi, çocukların okuduklarını özümseyip yorumlayabilmelerine yardımcı olacak şekilde tasarlanmış.

Kitap sayfalarına yayılmış şiirler, açıklayıcı notlar, çengel bulmaca ve çeşitli soru cevap etkinlikleri de 7 yaş ve üzeri okur için keyifli bir okuma deneyimini pekiştiren katkılar olmuş.

* Atatürk’le Birlikte Düşünelim!, s. 136

Atatürk’le Birlikte Düşünelim!
Mavisel Yener
Tasarım: Burak Tuna
Yayına Hazırlayan: Hülya Dayan
Tudem Yayınları, 184 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Show More

1 Comment

Comments are closed