İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merhaba,

Türkiye Yayıncılar Birliği tarafından verilen 2020 Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri, 21 Ocakta gerçekleşen çevirimiçi bir etkinlikle sahiplerini buldu. Yayınevleri kategorisinde Mikado Yayınları, yazarlar kategorisinde ise Buket Uzuner ödülün sahibi oldular.

Okurlarımız, Mikado Yayınları ve Buket Uzuner’in, “Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu”nun sansür kararlarına hedef olduğunu hemen hatırlayacaklardır. Yayıncılar Birliği’nin hazırladığı ve yine aynı törende sunumu yapılan Ekim 2019 – Kasım 2020 dönemini kapsayan “Yayımlama Özgürlüğü Raporu”* incelendiğinde, başta “Muzır Kurulu” olmak üzere çeşitli sansür mekanizmalarının, Anayasa tarafından güvence altına alınmış olan düşünce ve ifade özgürlüklerimizin yanı sıra yayımlama
özgürlüğümüze karşı da nasıl bir tehdit oluşturduğu görülecektir.

Çocuk ve gençlik edebiyatı da bu tehdidin ana hedeflerinden biri konumundadır. 2019’un Temmuz ayından bu yana, çocuk ve gençler için kaleme alınmış 13 kitap “muzır” ilan edilmiş durumdadır. Edebiyat ve kültür dünyamızı sansür ve otosansür kıskacına sürükleyen bu uygulamalar kabul edilemez. Düşünme, ifade etme ve yayımlama özgürlüğü evrensel haklardır; vazgeçilemezler.

Safter Korkmaz

 

*http://turkyaybir.org.tr/wp-content/files_mf/1611163134yayinlama_ozgurlugu_raporu_2020_web.pdf

Show More