İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bu ne olabilir?

Reza Dalvand’dan önyargı, bilinmeyene duyulan merak ve sınırsız hayal gücü üzerine dikkate şayan bir resimli kitap…

Yazan: Gökçe Gökçeer

Apti’nin Beni kitabını okuyanlar Reza Dalvand’ı hatırlayacaktır. Çizimleriyle öyküyü bir üst seviyeye taşımıştı İranlı illüstratör. Hem yazıp hem resimlediği Evim Nerede? de çizimlerindeki canlılık ve renk paletinin göz alıcılığıyla öne çıkıyordu. Dalvand’ın yine hem yazıp hem resimlediği Küçük Siyah Bir Şey ise zihinlerde iz bırakacak türden…

Yaprakların arasından süzülen ışık demetinin altında beliren siyah bir “şey”, meraklı gözlerden kaçmıyor ve başlıyor ormanda bir kargaşa. Her hayvanın gördüğü bambaşka. Çünkü yaşantılardaki farklılıklar hayal gücünü, hatta ön yargıları belirliyor. Karga gökten düşen bir yıldız parçası zannediyor bu siyah şeyi, tilki ise sarayda yaşayan prensesin baş örtüsü… Leopar bunun avda düşürdüğü beneği olduğuna, baykuş ise ejderha yumurtası olduğuna emin. Tüm hayvanlar kendilerince yorumluyor gördüğünü; merak, korku, kaygı ve hatta kaos ortaya çıkıyor.

Dalvand’ın yazıp resimlediği Küçük Siyah Bir Şey’in sonunda, o siyah şeyin ne olduğunu öğrenemiyoruz. Yazarın merak üzerine kurguladığı öyküsünün, aynı duyguyla sonlanması etkileyici. Ayrıca çocukların ve ebeveynlerin kitap üzerine konuşabilmeleri için verimli sonuçlanabilecek bir ortam hazırlıyor. Almanca orijinalinden Türkçeye Osman Ataman tarafından
çevrilen kitap, İngilizce What Could That Be? adıyla yayımlanmış. Bu başlığı ve İngilizce versiyonun kapağını daha çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim.

Yirmiden fazla kitaba imza atan Dalvand’ın çizimleri, her bir detayıyla dakikalarca incelenecek kadar güzel. Sanatçının yağlı boya ve pastelle şekillendirdiği, adeta Fars kültürünün izlerini taşıyan renk seçimleriyle büyüleyen çizimleri kitabı daha özel kılıyor.

Bilinmeyene bakan sayısız farklı göz varsa, sayısız farklı yorum da var. İster insan ister hayvan olsun, herkesin gördüğü kendine. Deneyimler, korkular, hayaller farklı ve sınırsız. Bu bakış açısıyla yola çıkan yazarın, çocuklar ve yetişkinler için zihin açıcı bir işe imza attığını söylemek mümkün.

Küçük Siyah Bir Şey
Reza Dalvand
Türkçeleştiren: Osman Ataman
Arden Yayınları, 30 sayfa

 

 

 

 

 

 

 

Show More