İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Bir şemsiyenin getirdikleri

“Nesiller arası dostluğa, paylaşmanın zevkine ve tabii bir de pastane camekânlarındaki tatlı mı tatlı unlu mamullere!”

Yazan: Çağla Vera Kılıçarslan

Catherine Buquet, bizi kafiyeli sözler eşliğinde fırtınalı bir havada, şemsiyeli bir adamla tanıştırıyor. Şemsiye, adamı dışarıdaki yağmur ve rüzgârdan koruyor ama ya içinde kopan fırtınalardan? Bu huysuz yetişkin, havaya, sokaktaki kalabalığa, daha doğrusu karşısına çıkan her şeye öfkeli. Adamın karanlık ve aksi havasını, çizer Marion Arbona’nın ilk sayfalarda ağırlıklı olarak kullandığı gri tonlar keskinleştiriyor.
Adamın daha kötü ne olabilir dediği sırada rüzgâr, şemsiyesini bir pastanenin renkli camekânın önünde, salyaları akmakla meşgul küçük bir çocuğun ayak ucuna taşıyor. İşte bu anda, sayfalara da aydınlık ve cafcaflı renkler süzülüveriyor. Çünkü çoğu yetişkinin aksine, çocukların dünyası dışarıda yağan yağmura inat aydınlık ve şen. Çocuk, adama şemsiyesini geri uzatınca, adam bir an bocaladıktan sonra pastaneye girip bir turta alıyor ufaklığa. Yaşanılan bu basit ve sıradan gözüken an, gri ve iç karartıcı bu günü ışığa boğan dostane bir değiş tokuşu meydana getiriyor.
Puis Yayınlarından çıkan ve olayların iyi taraflarını görmemizi sağlayan bu şefkatli hikâye, nesiller arası dostluğu, paylaşmanın zevkini ve tabii bir de unlu mamulleri yüceltirken bize en kasvetli günlerde bile parlak anların meydana gelebileceğini hatırlatıyor.
Siyahın, sarının ve kırmızının merkezde olduğu bu eserde, çizer Marion Arbona farklı bakış açılarının getirdiği hisleri aydınlık ve karanlık üzerinden ifade ediyor. Çizgileri aralıklı ve sıkı, kalın ve ince kullanarak yarattığı dinamik dokularla da okuyucuya görsel bir şölen sunuyor.

Şemsiyenin Altında
Catherine Buquet
Resimleyen: Marion Arbona
Türkçeleştiren: Göyçen Gülce Karagöz
Puis Yayınları, 36 sayfa

 

Show More