İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Okur kuşu adlandırır, şiir kanatlandırır!

Bilmece tutkunları, şiir sevdalıları, kuş meraklıları… Bazen farklı arayışlara tek kitapla yanıt vermek mümkün; bazen de farklı arayışları işte o tek kitap uyandırır!

Yazan: Suzan Geridönmez

Çeşit çeşit kuş türü var. Gaga, kanat ve kuyruk hepsinin ortak özelliği. Peki ya ötesi?
Bir şair ve bir karikatürist bir araya gelmiş ve farklı kuş türlerini çocuklara nasıl tanıtabiliriz diye düşünmüş. Biri çizmiş diğeri anlatmış, ortaya yaratıcı olduğu kadar da sıra dışı bir eser çıkmış.
Sıra dışı çünkü edebiyat ile bilim arasında mekik dokuyor. Şiir diliyle anlatıyor, bilmece yoluyla merak ettiriyor, teknolojinin nimetlerinden faydalanıp metne “ses” ekliyor, kitabın iç kapağında saklanan boyamalı poster ve çıkartmalarla oyuncaklı aktiviteye dönüşüyor…
Her kuş türü için kafiyeli bir bilmece hazırlayan yazar Nazmi Ağıl, genç okuru birlikte düşünmeye davet ediyor. Bilmecede ilgili kuş türü hakkında verilen ipuçları yakalayabilen, başlıktaki karışmış harfleri sıraya dizip o kuşun adına ulaşabiliyor.
Üstelik kuşların hazırda olmayan çizimleri de ancak okurun aktif çabasıyla sayfalarda yerini bulabiliyor. Kitabı resimleyen Bülent Arabacıoğlu her sayfayı vinyetlerle süslerken farklı kuş türlerinin görsellerini bilmecenin bir parçasına dönüştürmüş. Kısacası sayfa sayılarını eşleştirip çıkartmayı kitaba yapıştırma görevi de okura yüklenmiş.
Kitabın başında, künyenin yer aldığı sayfadan sonra “okur”a özel bir sayfa ayrılmış olması ilk bakışta alışılmadık gelse de kitabın genel mantığı içerisinde yerli yerine oturuyor. Bu kitap gerçekten okursuz düşünülemez ve ancak onun aktif katılımıyla gerçek işlevine kavuşabilir.
Genç okur, kâh şiirler arasında gezerek kâh bulmacalar çözerek bir yandan ağaçkakan, penguen, karga, leylek, yalıçapkını, deve kuşu ve daha nice kuş türü hakkında birbirinden ilginç bilgiler edinirken bir yandan da genel kültürünü sınama ve genişletme fırsatı buluyor. Ünlü şair Baudelaire’in bir şiirine konu ettiği albatros gibi gerçek kuşların yanı sıra hayali kahramanlarla da karşılaşıyoruz. Aralarında dünyanın en ünlü ördeği Donald Duck da var, Kaf Dağı’nın ardında yaşayıp küllerinden dirilen Anka Kuşu da.
Grafik tasarımı, kâğıt ve baskı kalitesi de bu ilginç kitabın keyifle okunmasına katkı sunuyor. Çizerinin çocukluğumun sakızı Tipitip’in ve En Kahraman Rıdvan karakterlerinin yaratıcısı olması da (benim yaş grubumdakiler için) ilginç bir ayrıntı.

Kuşlar Konmuş Kitabıma
Nazmi Ağıl
Resimleyen: Bülent Arabacıoğlu
Editör: Rana Alpöz
Koç Üniversitesi Yayınları, 40 sayfa

 

 

Show More