İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merhaba

Bu sayfada sıklıkla olumsuz gelişmelerden söz açıyoruz. Yazın dünyamıza yönelen sansür uygulamaları da bu gelişmelerin başında yer alıyor. Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu başta olmak üzere çeşitli kurumların, akıl almaz kararlarını sizlerle paylaşıp dertleşiyoruz. Ancak zaman zaman güzel şeyler de oluyor. Bu kez böylesi bir haberi paylaşmak mutlu edecek bizleri.

Hatırlayacaksınız, iki yıl önce, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, Yapı Kredi Yayınlarından çıkan, Elisabeth Brami’nin Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitaplarını “muzır neşriyat” ilan etmişti. Biz de bu kararı sizinle paylaşıp, eleştirmiştik.

Bu iki kitabı, 7 yaşındaki kızıyla birlikte okuyan Avukat Mehmet Ümit Erdem’in, bu mesnetsiz kararı “kızı adına” yargıya taşıdığını ise geçtiğimiz günlerde öğrendik. Mehmet Ümit Erdem’in açtığı dava, tam da “Dünya Kız Çocukları Günü”nde, 11 Ekim’de sonuçlandı ve Erkek Çocuk Hakları Bildirgesi ve Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitapları artık “muzır yayın” değil. (1)

Türkiye Yayıncılar Birliği, konuya dair yaptığı açıklamayı “Erdem’in mücadelesinin yayıncılarımıza cesaret vermesini diliyoruz,” sözleriyle bitirdi.(2) Biz de bu temenniye yürekten katılıyoruz.

Safter Korkmaz

1 https://bianet.org/bianet/print/251730-bu-iki-kitap-artik-ozgur (Erişim tarihi 20/10/2021)
2 https://turkyaybir.org.tr/kiz-ve-erkek-cocuk-haklari-bildirgesi-kitaplari-hakkindaki-muzir-nesriyatkarari-
iptal-edildi/ (Erişim tarihi 20/10/2021)

Show More