İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Eski ama eskimeyenin korkunç cazibesi!

Çocuklar, sırtlarından tatlı bir ürpertinin geçmesine neden olan korkunç şeylere bayılır. Özellikle de korkunç güzel, korkunç eğlenceli ya da korkunç komiklerse.

Yazan: Suzan Geridönmez

Wolf Erlbruch’un yazıp çizdiği Korkunç Beşler adlı resimli kitap, ilk bakışta bu niteliklerden hiç birini taşımıyor. Hikâye, şu bildiğimiz “önemli olan nasıl göründüğünüz/görüldüğünüz değil kim olduğunuz” mesajını veren hikâyelerden biri ve eğlenceli ya da komik öğeler içerse de bunlar öne çıkmıyor.

Karakterlere gelince, güzellikten ziyade sahici bir çirkinlik, acayiplik akıyor üstlerinden. Eh, kurbağa, sıçan, yarasa, örümcek ve sırtlan, hayvanlar âleminin en göz okşayıcı üyeleri sayılmaz zaten. Köşeli, sert hatlarına ve kirli, bulanık renklerine karşın (ya da tam da bu sayede) çizer onlara yine de apayrı bir çekicilik kazandırmayı başarmış. Bir köprü altında toplaşıp dertleşiyorlar. Özellikle, ne kadar korkunç olduğunu düşünüp duran kurbağa hâlinden hiç memnun değil.

Derken sırtlan geliyor ve mesaj kaygısı ile yazılmış kitaplara burun kıvıran edebiyat eleştirmenlerine nanik yaparcasına mesajı damardan veriyor: “Başkalarının sizi güzel ya da çirkin bulmasının hiçbir önemi yok. Önemli olan yaptıklarınızdır! Herkesin bir şey yapması gerekir! Hem kendisi hem de başkaları için!”
Sırtlan saksafon, sıçan ukulele çalarken, yarasa şarkı söylüyor. Kurbağanınsa müzik yeteneği yok. O, kendi ve başkalarını mutlu etmek için başka bir şey bulmak zorunda. İyi ki harika krep yapabildiğini hatırlıyor. Müzikli krep kafesi açma fikri böyle doğuyor…

Resimli kitap sürprizsiz bir şekilde mutlu sonla bitiyor. Lafı dolandırmayan, vermek istediği mesajı saklamadan, sade ve sevimli bir hikâye anlatan Wolf Erlbruch, bu kitapta kalemini her şeyden önce çizimler için kullanmış.

Türkçe okuyanlar onu Ördek, Ölüm ve Lale adlı baş eserinden ve -onu tüm Dünya’da popüler bir çocuk kitabı çizeri hâline getiren- Kafasına Edeni Bulmaya Çalışan Küçük Köstebek’in Hikâyesi’nden tanıyor. Korkunç Beşler, onun diğer erken üretimlerinden biri. Reklam sektöründen gelen ve illüstrasyon dalında üniversite profesörü olan Wolf Erlbruch’un çocuk edebiyatına 1990’da kazandırdığı bu eser birçok dile çevrildi ve otuz yıldan bu yana çocuk odalarının kitap raflarında yer almaya devam ediyor.

Otuz yıldır çocuk edebiyatı ile ilgili birçok yaklaşım değişti ama Erlbruch’un eserleri hepsine direndi. Çünkü sanatın her dalında kendine has üslubu olanın cazibesi bir başka!

Korkunç Beşler
Wolf Erlbruch
Türkçeleştiren: Bahar Siber
Hep Kitap, 40 sayfa

 

Show More