İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Gidiyoruz ama nereye?

“Ayakların sadece ayakkabı giymek, kafanın da sadece şapka takmak için olmadığını hatırlamak belki de fena olmazdı.”

Yazan: M. Banu Aksoy

Güneş’in etrafında birkaç milyar yıldır dönmekte olan şu güzelim gezegende her şey kendi hâlinde, olması gerektiği gibi ilerliyordu. Bıraksalar belki de o şekilde, sakince devam edecekti yaşam. İlk fitili kim ateşledi acaba? Alet kullanan ilk insan Homo habilis mi, ateşi denetim altına alan Homo erectus mu, yoksa sona kalan tek insan türü olan akıllı Homo sapiens mi? Ne olduysa oldu işte. İlkel taş aletlerle başlayan insan teknolojisi yokuş aşağı yuvarlanan dev bir kartopu misali giderek hızlandı da hızlandı. Artık o yokuşta o kadar hızlı gidiyoruz ki durmamız mümkün değil ve bu ilerleyiş ne yazık ki hem bize hem çevremizdeki diğer her şeye zarar veriyor.

Isabel Minhós Martins ve Bernardo P. Carvalho’nun kinayeli bir dil ve enfes görsellerle hazırladığı Gelmek ve Gitmek, insanlığın bu tuhaf teknoloji macerasını anlatırken, oturup derin düşüncelere dalmanıza neden olan bir kitap.

Kitap, geçmişte yavaş yavaş yürüdüğümüzü, yiyecek ya da güvenli bir sığınak aramak için dolanıp durduğumuzu söyleyerek başlıyor. Ama zamanla tekerlekten rokete uzanan bir icatlar dizisine imza attığımızı; hiç gitmediğimiz kadar uzaklara gitmenin bizi diğer hayvanlardan ayırdığını, böylece âdeta bir şampiyona dönüştüğümüzü söylüyor. O sırada hayvanlar da kendi sessiz hareketlerini sürdürüyorlar. Kimseye zarar vermeden üstelik… Her şeyi artık “kolayca” yapmamızın bedeline ise sonraki sayfalarda geliyor Isabel Minhós Martins ve anlatısını şu sözlerle noktalıyor: “Ayakların sadece ayakkabı giymek, kafanın da sadece şapka takmak için olmadığını hatırlamak belki de fena olmazdı.

Isabel Minhós Martins’i geçmiş yıllarda abm Yayınlarından çıkan Bu Ses de Ne? (Kitap seni Çağırıyor) adlı kitabı ile hatırlayanlar olacaktır. Gelmek ve Gitmek ise Koç Üniversitesi Yayınları etiketiyle çıktı. Üstelik yayınevi, yazarın dört kitabını daha dilimize kazandırdı.  Kitabın illüstrasyonları Bernardo P. Carvalho’ya ait. İkisi de Lizbon Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde iletişim tasarımı eğitimi alan Martins ve Carvalho, Planeta Tangerina adlı yayınevinin kurucuları arasında yer alıyorlar. Yayınevinin imza attığı işlere bakınca grafik tasarım olarak çok güçlü ve etkileyici bir yaklaşımlarının olduğunu söylemek yanlış olmaz.

 

 

Gelmek ve Gitmek
Isabel Minhós Martins
Resimleyen: Bernardo P. Carvalho
Türkçeleştiren: Sevcan Şahin
Editör: Rana Alpöz
Koç Üniversitesi Yayınları, 48 sayfa
Show More