İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Merhaba

Yayıncılar Telif Hakları ve Lisanslama Meslek Birliği (YAYBİR), geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı bir açıklama(1) ile yayıncılık dünyamızın 2021 yılına ait bazı verileri, 2020 yılıyla karşılaştırmalı olarak kamuoyunun bilgisine sundu. İçinde bulunduğumuz krizin etkilerinin henüz tam yansımadığı bu rakamlar bile, yayıncılık sektörünü ve paydaşlarını bekleyen zorlu günlerin habercisi gibi.

YAYBİR’in açıklamasına göre, 2021’de ilk kez basılan kitap başlık sayısında 1505 adet, bandrol sayısında ise 5.890.848 adet azalma meydana geldi. Açıklanan rakamlara detaylıca bakıldığında asıl daralmanın yaşandığı üç yayın kategorisinden biri de çocuk ve gençlik yayınları. (Diğer ikisi yetişkin kurgu ve ithal kitaplar.) Bandrol sayılarından hareketle elde edilen verilere göre, 2021’de çocuk ve gençlik kitapları için alınan bandrol sayısı 789.921 adet azaldı. Bu da önceki yıla göre yaklaşık %2’lik bir küçülmeye denk düşüyor.

YAYBİR’in rakamlarla ortaya koyduğu daralmanın artarak devam ettiğini, kitap dünyasını yakından takip eden herkesin görebildiğini söylemek yanlış olmaz. Devletin, yayıncılık sektörünün giderek derinleşen ve kültür yaşamımızı tehdit eden sorunlarına çözücü müdahalelerde bulunması daha fazla ertelenemeyecek bir görevdir.

Safter Korkmaz

1    https://www.yaybir.org.tr/yayincilik-sektoru-2021de-yalnizca-binde-12-buyuyebildi/,  Erişim tarihi 22/03/2022

Show More