İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Kaka deyip geçme!

“Hayvan ne kadar büyükse kakası da o kadar büyüktür.”

Yazan: Safter Korkmaz

Her çocuk biraz dedektiftir. Günlük yaşama hâkim yetişkin sıkıcılığında araştıracak bir gizem mutlaka onları beklemektedir. Kimi zaman yenmiş bir çikolatanın boş kabı kimi zaman mutfaktan yayılan hoş yemek kokuları; her zaman ama her zaman peşine düşülecek bir iz, bir ipucu vardır onlar için.

Andy Seed ve Claire Almon da bu gerçeği biliyor olacaklar ki, küçük okurla hayvanlar dünyasını buluştururken işte bu dedektif ruhuna seslenmeyi tercih etmişler. Arka kapakta yer bulan “Bir Yaban Hayatı Dedektifi Ol!” sloganıyla, okurunu hayvanların peşine, doğaya iz sürmeye çağıran kitabın ismi de bir hayli ilgi çekici: İpucu Kakada

Kitabı okumaya başladığımızda görüyoruz ki bu başlık boşuna konulmamış. Doğa dedektifi olmaya hevesli küçük okura, doğada iz sürme kurallarını ve ihtiyaç duyacağı malzemeleri aktaran giriş sayfalarının ardından, “kaka”nın şaşırtıcı dünyasına giriş yapıyoruz. İlk öğrendiğimiz şey ise şu: “Hayvan ne kadar büyükse kakası da o kadar büyüktür.” Sivri farenin 2-4 milimetrelik kakasına karşın filin 70 kilogramlık kakasını düşününce, sözün doğruluğuna inanmamak mümkün olmuyor elbette. Dinozorlardan karıncalara, evcil köpeklerden balıklara; yaşayan veya bir zamanlar yaşamış pek çok canlının kakasını inceleme şansı bulduğumuz eser, bize bu yolla o canlı hakkında neler öğrenebileceğimizi anlatıyor. Örneğin beslenme alışkanlıkları ya da yaşam alanları gibi.

Elbette tüm kitap kakaya ayrılmamış. Doğada iz sürmenin diğer bir yolu olan ayak izleri takibine de yer verilmiş. Karda, çamurda ya da toprakta canlıların nasıl ayak izi bıraktığı örneklerle anlatılmış. Ayak izleri canlıların türlerine ve amaçlarına göre de sınıflandırılarak okurun bilgisine sunulmuş. Kaka ve ayak izi dışında kusmuklar, yumurtalar, kemikler, çiğneme izleri, yuvalar ve tüyler gibi diğer iz sürme ipuçları da ayrı birer bölüm olarak kitapta yer bulmuş.

Bölüm aralarında, “İzi Sürülecek Tehlikeli Hayvanlar” ortak başlığı ile aslanlar, kutup ayıları, komodo ejderleri gibi tehlikeli hayvanların izlerinin nasıl sürüleceğini de anlatmayı ihmal etmemiş kitabın yazarı. İllüstratör Claire Almon ise detaylı çizimleri, canlı renk kullanımı ve ustalıklı sayfa yerleşimiyle Andy Seed’in yazdıklarını görsel bir şölenle tamamlamış. 

İpucu Kakada
Andy Seed
Resimleyen: Claire Almon
Türkçeleştiren: Sima Özkan
Editör: Bade Baran
Hep Kitap, 64 sayfa
Show More