İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Şu duygularına bakar mısın?

Çoğu zaman varlıklarını unuttuğumuz, bizi biz yapan duygularımıza hiç bu gözle bakmamış olabiliriz…

Yazan: Gökçe Gökçeer

Harekete geçiren, hareketsiz bırakan, ağlatan, gözleri yuvalarından fırlatan, kahkaha attıran, koşturan, havaya zıplatan, güvendiren veya nefret ettiren… Belki de günün her anına biz fark etmeden müdahale edip bizi bir kukla gibi iplerimizden oynatma gücüne sahip olan duygularımız… İpler hep onların elinde mi acaba? Polonya’dan çıkıp gelen bu harika kitap, biz fark etmezken duyguların sessiz dünyalarında neler yaptıklarını anlatıyor. 

Müthiş etkileyici, şairane ve metaforik anlatımıyla kalbimizi kazanan yazar Tina Oziewicz’in metnine, eğlenceli çizimleriyle eşlik eden Aleksandra Zając, pastel tonlarıyla duyguların dünyasını yumuşacık aktarmış. Üstelik her duygu her zaman yumuşacık hissettirmezken. Hepsine adil davranılmış kısacası; zaten böyle bir kitapta amaç da bu olmalı. Duygularımızı yargılamadan onları oldukları gibi aktarmak. Okurun da kendini ve duygularını tanımaya çalışma sürecinde, onun elinden tutmak. 

Bu resimli kitabın 25 dile çevrilmesine şaşırmamalı, çünkü evrensel bir temayı çok basit ve anlaşılır biçimde anlatmayı başarmış. Önceleri çevirmenlik yapan ancak daha sonra yazmaya karar verdiğini araştırarak öğrendiğim Oziewicz, Budizme olan yakınlığından da beslenmiş kitabı hazırlarken. 

Birkaç kez okuyup aynı yere takılınca, özlem ve nostalji arasındaki farkın yeteri kadar netleşmediğini hissettim. Özellikle de bir çocuk için anlaması güç bir noktaya taşıyabilir başlıkları. Sanırım burada, konuya açıklık getirecek becerikli yetişkinlerin devreye girmesi gerekiyor. Bir de sükûnet yerine huzur dense daha mı iyi olurdu diye düşünmeden edemiyorum. Ama orijinal metni bilmeden ahkâm kesmek doğru değil. En önemlisi, şunu söylemeli: Ajitatif ve rahatsız edici hiçbir detay barındırmayışıyla, özellikle okul öncesi çocukların duygularını tanımasına yardımcı olmayı kolaylaştıran bir çalışma. Ayrıca biliyoruz ki, resimli kitaplardan çocuklar kadar yetişkinler de payını alır. 

Kimse Bakmazken Duygular Ne Yapar?
Tina Oziewicz
Resimleyen: Aleksandra Zając
Türkçeleştiren: Edip Sönmez
Domingo Yayınları, 68 sayfa
Show More