İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Hatırlamak mı daha zor unutmamak mı?

Anımsıyorum baştan sona sevgi ile donatılmış. Hem okuyucuyu ilk satırda içine alan hikâyesi ve dili hem de konuyla bire bir bütünleşen resimleri içinizi ısıtıyor. 

Yazan: Ece Kutlugün Arslan

Birçok dış uyaranla karşılaştığımız bu günlerde, bir şeyleri hatırlamak zorlaştı. Tecrübe ettiklerimiz aklımızda yer etmek yerine, akıllı telefonlarımızın hafızasını dolduran fazlalıklar oldu. Oysa ne kadar önemliydi anılar ve anımsamak… 

Kimilerimizin teknolojik aletlere devrettiği bu hatırlama görevi, bazılarımız için çok özlenen bir özellik aslında. “Unutmak”, yaş ilerledikçe her insanı yavaş yavaş ele geçiriyor bir şekilde. İşte hikâyemiz, demanstan mustarip büyükanne Kathleen ve torunu George arasında geçiyor.

Sabrı ve sevgisi ile küçük George, büyükannesinin unutkanlıklarına her koşulda anlayışla yaklaşıyor. Hatta bu küçük unutma vakaları onun hayatını daha da güzelleştiriyor diyebiliriz. Yetişkinlerin sürekli emir veren kontrolcü tavrından sıkılmış olacak ki George, her çocuk gibi, bir oyun arkadaşı arıyor sadece. Bu yüzden büyükannesine yardım etmek, George için eşsiz bir deneyim. Çünkü büyükannesine geldiğinde biliyor ki, asla yargılanmayacak. Tam aksine oyun kurucu, yardımcı ve karar merci hep kendi olacak. Bu durumda da kafa karışıklığı, uysallığı ve şefkatiyle Kathleen’den daha iyi bir oyun arkadaşı düşünülemez.

Çocuk edebiyatının fantastik maceralarla, heyecan ve aksiyon bezeli sayfalarla dolması gerektiği inancını kırmayı başarıyor bu kitap. Hiçbir aşırılığa kaçmadan, sade ve basit bir hikâye ile hayatı olduğu gibi yansıtıyor. Kitabın yalınlığı onun sıkıcı veya heyecansız olduğunu düşündürmesin size. En basit olan en yoğun, en nükteli ve en akılda kalıcı şekilde kâğıda dökülmüş burada. 

Bu eserin çocukların yaş almış kişilerle iletişimlerini geliştirmesine ve onlara empati bilincini kazandırmasına yardımcı olacağını düşünüyorum. Hepimizin hayatında önemli yere sahip olan aile büyüklerimiz, çocuk kitaplarında genellikle yan karakterler veya çok önemli olmayan kenar süsleri olarak yerlerini alıyorlar. Diğer örneklerinin aksine bu kitap, çocuk-yaşlı iletişimi ve dostluğundan besleniyor. Bununla beraber, toplumun yaş bakımından apayrı iki ucunun, aslında ne kadar fazla ortak yönü olduğunu ve nasıl da birbirlerini tamamladıklarını gösteriyor. 

Anımsıyorum – Önemli Şeyler Asla Unutulmaz
Jeanne Willis
Resimleyen: Raquel Catalina
Türkçeleştiren: Ceren Ceylan
Editör: Biray Üstüner
Bilgi Yayınları, 32 sayfa
Show More