İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Aranızda kimler gürültücü?

Sessizlik Lütfen!, zürafa Junior’ın kitap okumak için biraz sessizlik ararken, ormanın en gürültücü zürafaları olan beş kardeşinin onu nasıl zorladığını anlatan bir hikâye

Yaşadığınız yer bazen kendinizi duymanıza bile müsaade etmeyen çok gürültülü bir yere dönüşebiliyor. Özellikle şehirler, insanlar için asla bitmek bilmeyen uğultulu bir fanus gibi. Çok fazla trafik, çok fazla inşaat ve etrafınızı saran insan kalabalığı… Yalnız kalmak istediğinizde engellendiğiniz, kontrol edemediğiniz ve kaçamadığınız nice durumun sizi çılgına çevirdiği anları bir düşünün. Olduğunuz yerden kaçıp uzaklaşmak istediğiniz zamanları… Buna benzer bir durumda Junior isimli bir zürafa acaba ne yapardı derseniz, Russ Willms’in yazıp resimlediği ve Bade Baran’ın Türkçeye çevirdiği Sessizlik Lütfen! isimli kitap merak giderici ilginç bir örnek olabilir.

Sessizlik Lütfen!, zürafa Junior’ın kitap okumak için biraz sessizlik ararken, ormanın en gürültücü zürafaları olan beş kardeşinin onu nasıl zorladığını anlatan bir hikâye. Sessizlik arayışında verdiği mücadeleye ve aklına gelen ilginç çözümlere şahitlik ediyorsunuz. Ardından Junior’ın canavar isimli kitabından yüksek sesle bir cümle okuması ile her şey değişiyor.  “Bir zamanlar ormanda yaşayan ve zürafa yiyen dev bir canavar varmış,” cümlesini duyan gürültücü kardeşler bir anda sessizleşiyor. Yazarın hedeflediği ana fikrin içinde yer alıyor mu bilinmez ama “korku, kaygı ve/veya merak” duygularının da hikâyeye bir iz bıraktığını söyleyebiliriz.

Kitabı sürpriz bir sonla bitiren yazar, sizi uzun uzun düşünerek hikâyeyi kendi kendinize tamamlamak zorunda bırakıyor. Yarım kalmış hissi veren bu son, çocuklar için çok fazla soru işareti bırakacak cinsten. Hikâyenin sonuna ulaşmamızı sağlayacak bu kurgu boşluğu bana göre kitabın göze çarpan en belirgin eksikliği olmuş. Havada kalmış bu açıklık, birkaç sayfa metin içeriği daha eklenerek sona doğru yumuşak ve anlaşılır bir geçiş yapmamızı sağlayabilirdi.

Genellikle mekân duygusundan uzak ve sadece karakterlerin ön plana çıktığı sayfaların illüstrasyonlarını yazarın kendisi çizmiş. Yalın renk seçimleri, detaydan uzak kompozisyon anlayışı, metni görselleştirme konusunda çocukların ilgisini çekecek türden. Sessizliğin hâkim olduğu ortamlarda okunabilecek kitaplar listenize eklemek isterseniz zürafa Junior’ın Sessizlik Lütfen! kitabı sizi bekliyor.

Sessizlik Lütfen!
Russ Willms
Türkçeleştiren: Bade Baran
Editör: Göyçen Gülce Karagöz
Puis Yayınları, 32 sayfa
Show More