İyi Kitap

Çocuk ve Gençlik Kitapları Dergisi

Ekmek, yoğurt ve turşu; işte fermantasyon mucizesi!

Sabır ve hayalle yoğrulan her şey bize hayatın tadının aslında beklemekten geçtiğini gösterir. İşte bu yüzden beklemek ve sabretmek lezzetin de en büyük sırrıdır.

Gıdaların ısı ve ortam değişikliği sayesinde, içindeki mikroorganizmalar tarafından işlenerek dönüştürülmesine fermantasyon deniyor. Fermantasyon için gereken sürenin ardından, gıdaların daha sağlıklı ve farklı lezzetlerle zenginleşen yeni hâli, sabırla beklemenin güzelliğini bizlere gösterir. İnsanlık tarihinde önemli bir yeri olan bu mucizevi dönüşüm, aynı zamanda mutfağımıza ekonomik gıda üretim ve tüketim olanakları da kazandırır.

Yurdanur Ay Paşa’nın kaleme aldığı, Beyza Toprak tarafından resimlenen Beklemenin Mucizesi – Fermente Lezzetler, bu süreci bizlere öğretirken, aynı zamanda sabırla beklemenin kazandırdıklarını gösteriyor. Satırlar arasında keyifle ilerlerken, sıcak çizimlerle sofraya konuk olduğumuz bu kitapta, masaya gelen ekmeğin, yoğurdun ve turşunun hikâyesini okuyup, beklemenin aslında ne kadar lezzetli bir ödül olabileceğini anlıyoruz.

Buğday tohumunun büyüyüp filize dönüşmesi ve değirmende öğütülüp un hâline gelmesiyle başlayan hikâyede, hamurun sabırla bekletildiği için istediğimiz gibi kabarmasına şahit oluyoruz. Bu yolculuğun sonunda masaya gelen mis kokulu ekşi mayalı ekmek, bizim için artık daha özel bir gıda hâline geliyor. Kaynatılan ve soğutulan süt ile başlayan serüven, tahta bir kaşıkla eklenen yoğurdun mayalanmasıyla devam ediyor. Mayalanma işleminden sonra sarılıp sarmalanması ve dinlenmesiyle yoğurdun en güzel kıvamına ulaşıyoruz. Rengârenk ve çeşit çeşit sebzelerin mevsiminde toplanıp, kavanozlanarak, lezzetli turşular hâline gelmesinin ardından sabretmenin önemini anlıyoruz.

Ekmek, yoğurt ve turşunun fermantasyon sürecini öğrenirken bir yandan da zamanın herkes için farklı şeyler ifade ettiğini hatırlatıyor yazarımız. Bir günün geçtiğini nasıl anlarız? Okula gidip geldiğimiz günlerin toplamı beş gün mü eder? Haftanın son iki gününde neler yapabiliriz diye düşünürken zaman geçer ve hepimiz için farklı cevaplar çıkar ortaya… Zamanın akışını biraz da beklenenin ne olduğu da belirler.  İşte bu da beklemenin mucizesidir. Sonucu herkes için farklı ve zaman zaman lezzet dolu.

Beklemenin Mucizesi – Fermente Lezzetler 
Yurdanur Ay Paşa 
Resimleyen:  Beyza Toprak
Editör: Zeynep Aras
abm Yayınları, 56 Sayfa

Show More